Overslaan en naar de inhoud gaan

Missie LochemEnergie

LochemEnergie zet zich in voor de energietransitie - met en voor inwoners van de gemeente Lochem. Lees hier meer over onze missie, visie en doelen.


Visie 

Al in 2010 vond een grote groep burgers uit de gemeente Lochem dat het klimaatprobleem ook lokaal aangepakt moest worden. Niet wachten op overheid en bedrijfsleven, maar zelf beginnen met omschakelen naar duurzame energie. Pas in 2015 werd in Parijs afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot 2°C, zo mogelijk 1,5°C, ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. En pas in ons Nationale Klimaatakkoord van juni 2019 zijn de doelstellingen voor Nederland vastgesteld.

 

Onze visie is sinds 2010 onveranderd: LochemEnergie wil door en met burgers in Lochem naar een duurzame energievoorziening, samen met lokale overheden, bedrijven en andere organisaties. Wij staan met elkaar voor de belangrijke opgave om de transitie te maken van traditionele, fossiele en nucleaire energiebronnen naar duurzame energiebronnen. De traditionele energiebronnen zijn eindig en leveren een grote bijdrage aan het broeikaseffect en de verandering van het klimaat. Deze transitie is niet mogelijk zonder samenwerking met overheden, instellingen en bedrijven. De energietransitie van de Lochemse gemeenschap kan alleen plaatsvinden als wij burgers zelf - samen - het initiatief nemen om energie te besparen en duurzame energie op te wekken. 

 

Missie

De missie van LochemEnergie is geformuleerd bij de oprichting in 2010 en is tot op de dag van vandaag onverkort geldig. Onze missie luidt: De voorraad fossiele brandstoffen is eindig en het gebruik ervan door de mens heeft een aantoonbare negatieve invloed op het leefklimaat voor iedereen op aarde. Wij, de inwoners van de gemeente Lochem met al haar kernen, zijn in staat om onze eigen leefomgeving te beïnvloeden door samen energie te besparen en de omslag naar duurzame energie te maken. Het samen realiseren van die omslag is de bestaansreden van LochemEnergie.

 

We geven de energietransitie in Lochem vorm door zowel individuele burgers aan te sporen energie te besparen en zelf energie op te wekken, als klein- en grootschalige collectieve opwekinstallaties voor de lokale energievoorziening te realiseren. De sociale samenhang binnen Lochemse gemeenschappen en de samenwerking tussen onze leden vinden we daarbij heel belangrijk. We willen dat alle inwoners en MKB-bedrijven van de gemeente Lochem via onze burgercoöperatie(s) zelfvoorzienend worden, of (mede)producent en (mede)eigenaar van lokaal geproduceerde energie.

 

Waarom een coöperatie?

De coöperatie is van oudsher een geschikt model om gemeenschappelijke problemen op te lossen. Of het nou gaat om energieproductie, deelauto’s of collectieve verzekeringen. Voor je woonblok, buurt of sportclub. Bij een coöperatie draait het immers om samen onder-nemen, samen verantwoordelijkheid nemen en samen de opbrengsten delen of opnieuw investeren. In een coöperatie is iedere deelnemer evenveel eigenaar en heeft iedere deel-nemer evenveel zeggenschap. Als veel burgers deelnemen in energiecoöperaties wordt het mogelijk om 50% lokaal eigendom in grootschalige duurzame energieopwekking te realiseren. Een mooi streven voor 2030, opgenomen in het Nationale Klimaatakkoord van juni 2019.

 

Inmiddels heeft LochemEnergie voor zon, wind, warmte en waterkracht al verschillende nieuwe burgerenergiecoöperaties voortgebracht die met een eigen bestuur verder kunnen. Denk aan IJsselwind, Zonnedak Josephkerk, LochemEnergie Warmte en LochemEnergie Waterkracht. We nemen deel in twee nieuwe windinitiatieven en zorgen zo voor lokaal eigenaarschap. Ook ondersteunen we nieuwe burgerinitiatieven zoals de pilot met waterstof in de wijk Berkeloord. Twee andere belangrijke rollen voor LochemEnergie als coöperatie zijn het uitvoeren van opdrachten voor en in samenwerking met de gemeente (zoals de energiecoaches en de bestrijding van energiearmoede) en onderzoek en experimenten (zoals het testen van onderling stroom verhandelen), zolang dit binnen onze missie past.

 

Kernwaarden

Zelf, samen en beter. LochemEnergie is een coöperatief georganiseerde beweging van actieve burgers. We zijn er om - voor en door onze leden - tegen concurrerende prijzen duurzame energie te leveren en te produceren, samen met bedrijven en instellingen, en daar zo efficiënt mogelijk gebruik van te maken. Daar hoort ook energiebesparing bij. We willen dat Lochemers op termijn voor hun energie zelfvoorzienend kunnen zijn. In 2030 doet het grootste deel van de Lochemse bevolking mee en wekken we het grootste deel van de energie die we verbruiken lokaal op. Met zon, wind en waterkracht. De revenuen daarvan blijven zoveel als mogelijk in de lokale gemeenschap. We zijn een eerlijke, transparante energiecoöperatie. Geen kleine lettertjes die achteraf zorgen voor hogere kosten. De coöperatie is daarbij gewoon van jezelf. Je bent lid en daarmee - voor een klein stukje - eigenaar.

 

De democratische besluitvorming is de basis van onze coöperatie. Alle Lochemse leden hebben evenveel zeggenschap in het beheer van hun coöperatie. Ze zijn ook en vooral gebruiker van de diensten van hun coöperatie. Wat we verdienen gebruiken we om nieuwe verduurzaming aan te jagen. De gebruikerswaarde staat centraal. Coöperatief ondernemen is een slimme mix tussen economische, ecologische en sociale winsten. Wij vinden duurzaamheid heel normaal. Alle energie die we door energiebesparing niet hoeven te gebruiken, is mooi meegenomen. En waarom zou je je energie uit vervuilende centrales of gas laten komen als dat niet nodig is? De kunst is om dat gezamenlijk, op een economisch verantwoorde manier te doen. En dat doen we. Samen. Coöperatief.

 

Onze doelen

  1. Het bevorderen van energiebesparing van huishoudens en kleine bedrijven (midden- en kleinbedrijf, MKB);
  2. Het tegengaan van energiearmoede en waar mogelijk participatie voor alle inwoners in gezamenlijke opwekprojecten;
  3. Het stimuleren van het gebruik van duurzame energie;
  4. Het stimuleren van individuele duurzame energieopwekking;
  5. Het realiseren van collectieve energieopwekking zoals windmolens, zonneparken, warmte- , waterstof-, en waterkrachtinstallaties;
  6. Het stimuleren van duurzame mobiliteit, zoals elektrisch (deelauto)vervoer en het aanbieden van laadfaciliteiten;
  7. Het stimuleren en uitvoeren van onderzoek en innovatieve experimenten ten dienste van de energietransitie;
  8. Het stimuleren van burgers om te zoeken naar gezamenlijke duurzame energie-oplossingen in hun omgeving;
  9. Het ondersteunen van burgers bij de vorming van lokale samenwerkingsverbanden om zelf energie te besparen en duurzaam op te wekken;
  10. Het bevorderen van de sociale samenhang binnen Lochemse gemeenschappen in het algemeen en tussen onze leden in het bijzonder.