Skip to main content

HanzeBox - Straks zelf stroom verhandelen

In 2022 deed LochemEnergie uitgebreid onderzoek naar het onderling verhandelen van zonne-stroom, met steun van de Europese Unie. Een periode lang zijn simulaties gedaan met real-time, echte data. Gebleken is dat dit verhandelen van stroom tussen particulieren dankzij blockchaintechnologie veilig en betrouwbaar kan.


Het onderzoek is inmiddels afgesloten en binnenkort publiceren we de resultaten. Maar ... dat is aangetoond dat het technisch veilig en betrouwbaar kan, wil helaas nog niet zeggen dat het in de praktijk ook echt gaat gebeuren. Ofschoon 'Brussel' heeft aangegeven dat het mogelijk zou moeten worden gemaakt, staat de Nederlandse wetgeving dit nog niet toe. Maar zodra dat wel mag, zijn de HanzeBox en LochemEnergie er klaar voor!

 

Voorbeeld van onderling verhandelen

Een gezin heeft zonnepanelen. Omdat een van de kinderen uit huis is gegaan, is er zonnestroom over. Zodra de salderingsregeling is gestopt, krijg het gezin nog maar weinig terug voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Slimmer is het dan om die stroom iets onder de marktprijs te verkopen, bijvoorbeeld aan de buurman die geen zonnepanelen heeft maar wel graag iets voordeliger uit is.