Week 8: Tafelcontactdoos met energiemeter of Bewegingsmelder

Tafelcontactdoos met energiemeter of Bewegingsmelder

Tafelcontactdoos met energiemeter.

Wil jij wel eens weten hoeveel die apparaten gebruiken als ze aanstaan of als ze in standby staan? Steek de stekker van het apparaat in deze contactdoos en je ziet direct hoeveel energie het apparaat gebruikt. Je zult zien dat de meeste apparaten niet constant dezelfde hoeveelheid energie gebruiken. Soms zal even moeten wachten (koelkast) en soms zal je een apparaat aan moeten zetten of iets harder aan het werk moeten zetten (ga op je computer bijvoorbeeld maar eens een spelletje doen).

Bij apparaten met een accu (laptop, smartphone, draadloze telefoon) meet je niet het verbruik van het apparaat, maar de hoeveelheid stroom die het opladen vraagt. Ook daar zal verschil in zitten. Als de accu bijna leeg is, zal het opladen sneller gaan (en dus meer stroom vragen) dan wanneer de accu al bijna vol is.

Bewegingsmelder.

Deze bewegingsmelder kan je het beste op een goed zichtbare plek in een stopcontact steken. Vervolgens steek je de stekker van de lamp dan weer in het ingebouwde stopcontact van de bewegingsmelder. Als de melder beweging ziet, zal de lamp gaan branden. Let er wel op, dat de melder goed in het zicht hangt, want als de melder jou niet kan zien, zal hij ook niet aan gaan. 

Tafel contactdoos met schakelaar

Deze is ideaal in combinatie met je televisie/dvd speler/set top box of met je PC/Printer/Boxjes. Dit zijn allemaal apparaten die doen alsof ze uit staan, maar dan stiekem toch nog een beetje aan staan en dus stroom verbruiken. Nu kan je ze echt uitzetten (en weer aanzetten) met een simpele druk op de knop. 
Ga je langere tijd weg (weekend, vakantie) dan adviseren we je om zoveel mogelijk de stekkers van apparaten uit de stopcontacten te halen. Daarmee verklein je het risico op brand of kortsluiting door blikseminslag.