Week 6: Tochtband en dorpel aanbrengen

Deze week weer een iets uitdagender klusje: het aanbrengen van tochtband.

Gelukkig niet al te ingewikkeld. Je brengt de tochtband aan in het kozijn van een deur of raam dat open kan. De tochtband komt in het kozijn, tegenover de deur/het raam, zodat deur/raam tegen de tochtband sluit en deur/raam de tochtband 'plat' duwt en zo dus de kieren dicht.

Bij een raam kan je de tochtband op alle 4 zijden aanbrengen, bij de deur op de 2 deurposten en aan de bovenkant. Heeft de deur aan de onderkant ook een kozijn waar de deur in valt (meestal zo bij deuren die naar buiten open gaan) dan kan je ook aan de onderkant een tochtband aanbrengen.

 

 

Meet de lengte van elke zijde, knip de tochtband op maat, haal het eerste stukje van de bescherming los en plak de band met de zelfklevende tape strak in de hoek. Nu kan je stukje voor stukje de tape verder lostrekken en de band aanbrengen.  Zie ook de uitleg van handige Ellen.

 

 

Monteren van de onderdorpel

  • We gaan de dorpel aan de onderkant van de voordeur monteren, zodat het profiel netjes tegen de deur past en het rubber tochtprofiel de kier tussen de deur en de drempel sluit.
  • Verwijder het rubber profiel van de dorpel. 
  • Meet de breedte van de deur. Neem aan beide kanten 2mm extra. 
  • Zaag de dorpel met een ijzerzaag op maat. Let daarbij op dat je nog wel aan beide kanten een schroefgat houdt, dus misschien moet je het profiel aan beide kanten een stukje afzagen. (Kom je dan nog niet goed uit, dan kan je altijd met een ijzerboor een nieuw schroefgaatje boren in het profiel)
  • Knip het profiel op de juiste lengte en schuif het weer in de dorpel.
  • Plaats de dorpel op de voordeur en monteer deze met de schroeven. Heb je een hardhouten deur, dan adviseren we om de schroefgaten even voor te boren.

Gelukt? Deel je bespaarresultaat op onze facebook pagina!