Water besparen

LochemEnergie, dat heeft toch niets met water te maken? Toch wel. Denk aan Eefde Waterkracht, waarmee we elektriciteit uit de Berkel wilden halen. Denk aan de productie en het rondpompen van grondwater. Denk aan het rioolwater, dat we naar de zuivering in Zutphen pompen en daar met behulp van energie zuiveren. Denk aan het grondwater, dat we bij droogte oppompen om de akkers te beregenen. Zorgvuldig omgaan met regenwater en drinkwater is dus ook een vorm van energiebesparen en bij uitstek iets dat we lokaal moetenen kunnen doen.

Michel van Wijk is hier al jaren mee bezig en heeft zich nu aangesloten bij LochemEnergie als 'afkoppelcoach'. Samen met de energiecoaches Leon, Eline en Hans gaat hij jou, inwoner van Lochem, helpen. Wil je meer weten over het afkoppelen van je regenwater, hoe je je tuin waterbesparend kan maken of zelfs hoe je je toilet en wasmachine over te zetten op regenwater? Meld je aan voor een (online) afkoppelgesprek.

De Achterhoek verdroogt.

Het is je vast niet ontgaan, hier in de Achterhoek hebben we steeds meer last van droogte. Het regent minder dan in andere delen van Nederland, de zon schijnt uitbundig en dus verdampt er meer water en als klap op de vuurpijl ligt onze regio relatief hoog, waardoor het lastig is om extra water aan te voeren vanuit de grote rivieren. Kortom, we zullen het regenwater dat er valt veel beter moeten vasthouden. Gemeente en Waterschap zijn hier druk mee aan de slag. Als inwoner kan je ook je steentje bijdragen. Door je tuin opvangvriendelijker te maken en door je regenpijpen af te koppelen van het riool.

Lochem weet van water

Het Waterschap Rijn en IJssel en de Gemeente Lochem zijn samen de actie 'Lochem weet van water' gestart om de inwoners en bedrijven meer informatie te geven over het belang van regenwater afkoppelen. LochemEnergie sluit zich hier graag bij aan. We zetten alles op een rij in onze nieuwste videoproductie.