Skip to main content
Locatie gepland ecologisch zonnepark bij Berkel

Ecologisch zonnepark afgeblazen

LochemEnergie stopt met de voorbereiding van een ecologisch verantwoord zonnepark bij Dochteren. Het lukt de betrokken overheden niet om de vereiste natuurcompensatie te realiseren.

 

LochemEnergie heeft aan de hand van de gebiedskenmerken van de slibstort in Dochteren, het gebiedje tussen Berkel en Twentekanaal ten westen van Lochem, een ontwerp voor een ecologisch zonnepark  gemaakt. Geen park dat schouder aan schouder vol ligt met zonnepanelen, maar een park dat goed is ingepast in zijn omgeving, de biodiversiteit stimuleert en waarvan de panelen maximaal 30% van het grondoppervlak beslaan. Met ecologisch beheer is een dergelijk park voor 15 jaar een ecozonnepark om daarna zonder panelen als een natuurpark verder te gaan.

 

Schets zonnepark

 

Maar het park wordt niet in Dochteren gerealiseerd, omdat het gebied nu al de status heeft van een GeldersNatuurNetwerk. De overheden konden niet voldoen aan de noodzakelijke natuurcompensatie. En zonder die compensatie kan ook een ecozonnepark niet gerealiseerd worden. Daarom gaat LE, na 2 jaar inspanning op deze locatie, helaas op zoek naar een locatie waar een dergelijk park wel te realiseren is. Daardoor duurt het langer voor de opbrengsten van een ecozonnepark mede ten goede kunnen komen aan mensen met een kleine beurs.

 

Voor nadere informatie en vragen kunt u mailen naar info@lochemenergie.net. Wij zullen dan met u contact opnemen.