Overslaan en naar de inhoud gaan
protest tegen plan windpark Papenslagweg te Lochem

Protest tijdens inloopavond Windpark Papenslagweg

Enkele tientallen demonstranten stonden op donderdagavond 9 februari bij de ingang van Kulturhus ’t Kruispunt in Laren waar op dat moment een voorlichtingsavond was over het plan Windpark Papenslagweg. Borden met teksten als 'Turbinegevaar' en Nee tegen Slochteren Twee' maakten duidelijk dat de groep grote bezwaren heeft tegen het plan.

Deze eerste ontmoeting tussen initiatiefnemers en omwonenden trok veel belangstelling, en zorgde ook voor de nodige reuring. Er werd druk en levendig gediscussieerd tussen de bewoners en de drie initiatiefnemers van het windpark.

 

Halverwege de avond kwamen Marga van den Tweel en Cornelie van Gendt onder luide fluittonen binnen en vroegen zij de zaal om aandacht voor de gezondheidsproblemen die windmolens kunnen opleveren. Na hun toelichting overhandigden ze, onder applaus van de omstanders, een flinke stapel onderzoeksrapporten aan bestuurslid Hans Geerlink van LochemEnergie.

 

De Belangenvereniging Exel en Omstreken (BEO) was via de werkgroep Beoenergie ook actief aanwezig. Over hun standpunten kunt u lezen op www.beoenergie.nl. Christiaan Thomas heeft in de Berkelbode van 8 februari, mede namens een aantal omwonenden, een twee krantenpagina's groot pamflet geschreven tegen de plaatsing deze grote windmolens.

 

LochemEnergie, het energiebedrijf Pure Energie en Walow BV organiseerden de inloopavond om de plannen toe te lichten voor het Windpark Papenslagweg. Pure Energie is een energiebedrijf uit Enschede dat al 25 jaar eigen windmolens en zonneparken realiseert. Walow BV bestaat uit de Maatschap Langeler en melkveebedrijf Wansink VOF.

 

Deze twee bedrijven zijn - met burgercoöperatie LochemEnergie - de initiatiefnemer voor de bouw van drie windmolens in het gebied ten oosten van Exel: Windpark Papenslagweg. Op de website www.windparkpapenslagweg.nl kunt u alles lezen over deze plannen en zich desgewenst aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

 

Met deze grote windmolens zou de gemeente Lochem in 48 procent van zijn totale energiebehoefte kunnen voorzien. Deze ambitieuze plannen zijn voorlopig niet zeker, want de gemeente Lochem stelt zich op het standpunt nog niet hieraan mee te werken in afwachting van de nieuwe milieunormen van het rijk voor de plaatsing van nieuwe windmolens. LochemEnergie conformeert zich hieraan en stuurt met name ook aan op burgerparticipatie van dit project.

 

• Lees ook op onze site: Plan windpark: grote bijdrage energie-neutraal Lochem