Overslaan en naar de inhoud gaan
symposium waterstof Gudulakerk met Guus Westgeest

Waterstofproef in Berkeloord blijkt succesvol

De betrokkenen bij de wereldprimeur die vorig jaar november in Lochem van start ging om in plaats van aardgas waterstof te gebruiken in monumentale huizen kunnen gerust ademhalen. Tijdens een symposium vandaag was de conclusie: de waterstofketels hebben de eerste koude periode van eind november prima doorstaan. Niemand heeft in de kou gezeten.

Na de wereldprimeur in Lochem waarbij eind 2022 een aantal monumentale huizen in de wijk Berkeloord zijn voorzien van verwarmingsketels die op waterstof werken, heeft energiebedrijf Alliander op 26 januari in de Gudulakerk in Lochem een symposium georganiseerd om de eerste ervaringen over het voetlicht te brengen. Naast de ervaringen van de bewoners met hun splinternieuwe waterstofketel was met name de aanvoer van waterstof door het bestaande aardgasnet een belangrijke test.

 

Allereerst mocht Guus Westgeest van LochemEnergie de 'Zoektocht naar verduurzaming van monumentaal vastgoed' als projectleider toelichten (zie foto). Het moet voor hem een groots moment zijn geweest om nu hier te mogen staan. Na afloop van zijn presentatie vroeg een afgevaardigde van de provincie Gelderland dan ook om een groot applaus vanuit de zaal voor de inspanningen van hem en van de hele burgercoöperatie LochemEnergie (LE).

 

Gedeputeerde Jan van der Meer van de provincie Gelderland was vervolgens zeer te spreken over het project, omdat een dergelijke oplossing met waterstofketels voor monumentaal vastgoed een oplossing kan zijn. Tegelijkertijd wees hij er op dat huizen verwarmen met waterstof alleen zinvol is als zonnepanelen, zonnecollectoren en warmtepompen niet mogelijk zijn. Waterstofketels zijn, in zijn ogen, dus deels een oplossing van verduurzaming. Wel gaf hij aan dat waterstof in de provincie Gelderland zeer geschikt kan zijn voor bedrijven die met hoge-temperatuur processen werken. Aansluiting op de toekomstige H2-Backbone , die door Gelderland loopt, ziet hij dan ook graag gebeuren in de toekomst.

 

Afgunst en bewondering in het buitenland

 

In dit project was heel veel nieuw en waren er nagenoeg geen regels voor het gebruik van waterstof in de bebouwde omgeving. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), bij monde van Vanand Meliksetian,  meldde dat de dienst met ontheffingen het gebruik van waterstof mogelijk heeft gemaakt. Ook meldde hij dat er vanuit landen als Denemarken, Japan, Engeland en Schotland werd met enige afgunst, maar ook bewondering naar het H2 pilotproject in Berkeloord wordt gekeken.

 

In de tussentijdse paneldiscussie meldde Paul Stolte (LE) dat de saamhorigheid onder de bewoners heel groot was, en dat er vooral ongeduld was doordat het project vier jaar heeft moeten duren. Waarom het zo lang duurde werd duidelijk uit de presentaties van Alliander, Westfalen gassen, Remeha en installateur Kimenai, die in deze periode enorm veel vergunningenkwesties en vele technische, veiligheids- en trainingsvraagstukken moesten oplossen, waar ze dan uiteindelijk in zijn geslaagd. Alle partijen roemden de positieve samenwerking die tussen bedrijven en bewoners gedurende die vier jaar is geweest.

 

LochemEnergie kan terugkijken op een geweldig samenwerkings- en verduurzamingsproject. Het wachten is nu op groene waterstof, waarvan gedeputeerde Jan van der Meer zegt dat dat er in 2030 volop zal zijn.

 

Meer informatie: Waterstof-pilot H2L Berkeloord