Skip to main content
Warmtepomp

Gasloos wonen in Lochem

Om gasloos te wonen kun je meerdere dingen doen. Denk aan koken op inductie in plaats van gas of een elektrische warmtepomp in plaats van gasverwarming. Bij LochemEnergie kun je terecht voor informatie over mogelijkheden om jouw huis gasloos te maken.


Koken, warm water en woning verwarmen

In de meeste woningen gebruiken we aardgas op drie manieren: voor het koken, water verwarmen en het huis verwarmen.

  • Om gasloos te koken vervang je het gasfornuis door een inductieplaat en de gasoven door een elektrische (hete lucht) oven.
  • Om gasloos water te verwarmen kan je gebruik maken van zonnecollectoren, een warmtepomp, een elektrische boiler of een warmtepompboiler.
  • Om gasloos je woning te verwarmen kan je gebruik maken van een warmtepomp, elektrische verwarming, infrarood verwarming of verwarming met airco’s.

 

Eerst isoleren

Een eerste stap richting gasloos wonen is het controleren of je huis optimaal geisoleerd is.  Immers, de energie die je daarmee bespaart, hoef je ook niet op te wekken. De energiecoaches van LochemEnergie kunnen je daarbij helpen.

 

Warmtepompen

Voor het verwarmen van de woning is het gebruik van een warmtepomp een populair alternatief. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de grond of het water van een sloot of vijver. Met elektriciteit wordt die warmte verder opgestookt en vervolgens de woning in gestuurd. Een warmtepomp werkt het beste in combinatie met vloer- wand of plafondverwarming. De CV radiatoren die in veel woningen te vinden zijn, zijn minder geschikt.

Wil je wel minder gas gaan gebruiken maar nog niet helemaal overstappen op gasloos verwarmen, dan is de hybride warmtepomp een goed alternatief. De hybride warmtepomp verwarmt je huis in het voorjaar en in het najaar. Als de temperatuur onder een bepaalde waarde komt ‘helpt de cv-ketel mee’.

Wie overweegt af te stappen van aardgas, kan contact opnemen met een energiecoach van LochemEnergie.

Daarnaast kan LochemEnergie adviseren bij:

 

  • Het opstellen van een HOOM dossier, daarmee kun je een complete inventarisatie maken van de energiebesparingskansen van je woning.
  • Subsidies en leningen, via YouTube heeft Lochem Energie voorlichting beschikbaar over allerlei financiële regelingen om je woning te verduurzamen.

 

Aardgasvrij Laren

In Laren is tussen 2018 en 2021 onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om minder aardgas te gebruiken. Meer informatie én inspirerende voorbeelden van hoe inwoners van Laren hun energieverbruik hebben verminderd, staan op aardgasvrijlaren.nl

 

Meer lezen?

Andere informatiebronnen waar veel informatie is te vinden over alternatieven voor aardgas: