Skip to main content

Stap 1: Breng je situatie in beeld

Als je je huis wilt verduurzamen moet je eerst weten hoe het er nu voorstaat. Dat betekent dat je niet alleen je huidige jaarlijkse of maandelijkse energiegebruik moet weten, maar ook naar welke apparaten de energie precies toe gaat. Verder moet je precies weten waar de energie naar buiten weglekt. Dat is de eerste fase van het LE Stappenplan.


Iedereen die een bestaand huis heeft en energie wil besparen, doorloopt dit stappenplan. Er zijn verschillende middelen om inzicht te krijgen in je energieverbruik.

Jaarafrekening energie

De eerste informatiebron is de jaarlijkse afrekening van je energieleverancier. Zit je boven het gemiddelde maar heb je wel een gemiddeld huis? Dan moet er echt iets gebeuren, bijvoorbeeld afregeling van de CV-installatie of de warmtepomp.

HanzeBox

De HanzeBox is een energieverbruiksmanager die jouw energieverbruik real time (live) via je telefoon of computer in beeld brengt. Je kunt er bijvoorbeeld grote energieslurpers en sluipstroom mee opsporen.

Hoom-dossier

Je energieverbruik is ook afhankelijk van de isolatie van je huis. Breng daarom eerst de staat van je huis goed in kaart. Daarvoor kun je het zogenoemde HOOM-dossier invullen. Vraag dit digitale dossier aan bij LochemEnergie (voor leden gratis). Onze energiecoaches kunnen helpen om het in te vullen als jij er niet uit komt.