Editie september 2019

Junior Energiecoach: met energie kun je lachen!


Varkentje Rund, het figuurtje van de Groninger animator Michiel Hoving, is
als boegbeeld aan Junior Energiecoach gekoppeld.
Met Junior Energiecoach leren basisschoolleerlingen en hun gezinnen spelenderwijs over hun eigen energiegebruik. Motto is: met energie kun je lachen.

Junior Energiecoach gelooft in het kind (8-12 jaar) als motor voor energiebesparing. Samen met hun ouders spelen de kinderen een spel met opdrachten en experimenten. Het spel duurt 6 weken en speelt zich deels online af maar vooral ook in de echte (offline) wereld. De gemeente Lochem maakt het mogelijk dat LochemEnergie dit spel gaat spelen met 50 gezinnen! Lees hoe ouders met kinderen kunnen deelnemen

Weer subsidie voor isolatie van je huis!

With a little help ... wordt isoleren leuker! Het kan weer. Vanaf 2 september kan er subsidie aangevraagd worden bij de gemeente voor isolatie van je eigen huis.

Belangrijke voorwaarde zijn dat je eigenaar én bewoner bent van het huis dat je gaat isoleren. Daarnaast dat je in ieder geval 2 soorten isolatie toe gaat passen. Lees alle voorwaarden op rvo.nl. Kan je nog wat hulp gebruiken om goede keuzes te maken, vraag een energiecoach van LochemEnergie. Ze komen graag voor een gratis gesprek van 1-2 uur. Maak hier een afspraak.

Koop ook een elektrische auto via LochemEnergie!

De eerste drie elektrische auto-aankopen via LochemEnergie zijn inmiddels gesloten! Het aanbod is dan ook erg interessant.  Je moet denken aan ongeveer 75% van de prijs van een nieuwe auto. Het maakt niet uit welke auto je kiest. Het kan een Renault Zoe zijn, een Hyundai Kona, een Smart enz.

Dus was je toch al van plan een elektrische auto te kopen, maar hik je een beetje aan tegen de prijs? Kom eens praten met Elektrip van LochemEnergie. Als burgercoöperatie hebben wij een erg interessant aanbod, als je tenminste je auto wilt delen.

Lees verder

Elektrip reist mee met Kinderboekenweek

Reis mee! Allemaal instappen…! Met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of een ruimteschip. 'Reis mee' is het thema van de Kinderboekenweek, die dit jaar van 2 tot 13 oktober loopt. Een buitenkansje voor Elektrip van LochemEnergie om kinderen kennis te laten maken met de elektrische auto.

Op 27, 30 september en 1 oktober reist Elektrip daarom met een elektrische auto naar de schoolpleinen van 17 basisscholen in de gemeente Lochem. Daar parkeren zij hun auto op het schoolplein, naast een auto (van een leerkracht) die op benzine of diesel rijdt. De chauffeurs en hun bijrijders zullen de leerlingen van groep 5 en 6 alles vertellen over elektrisch rijden. En ze laten zien hoe een elektrische auto werkt.

Lees verder over de ontwerpwedstrijd

E-TRIP wordt uitgebreid!

Stichting Welzijn Lochem (SWL) gaat E-TRIP-ritjes verzorgen in Gorssel en in Lochem vanwege het succes in Almen. Mede door de fantastische inzet van de medewerkers van de Superrr daar, worden er steeds meer ritjes met chauffeur gemaakt op trajecten waar geen openbaar vervoer is. SWL gebruikte eerder al een elektrische deelauto voor haar medewerkers die pendelen tussen de SWL- locaties in Gorssel en Lochem.

Nu komen er twee elektrische deelauto's, die beide een handige reserveringsapp krijgen. HIerdoor kan de telefoonservice van SWL direct zien of er een E-TRIP-rit gemaakt kan worden. Desondanks is het verstandig om op tijd een E-TRIP te reserveren (liefst een dag van tevoren) - om teleurstellingen te voorkomen.

Angst voor windmolens niet wegwuiven

Een zoevend geluid van de wieken, slagschaduw en rode knipperende lampjes in de nacht: niet iedereen staat te juichen bij de komst van drie windturbines van IJsselwind en het Waterschap Rijn en IJssel aan de noordkant van Zutphen. “De angst van veel bewoners is heel begrijpelijk, maar de hinder zal waarschijnlijk minder groot zijn dan gevreesd en in ieder geval beduidend minder dan de wettelijke norm,” zegt projectleider Otto Hettinga in een recent artikel (PDF) >>>

Op 9 september vergadert de gemeenteraad van Zutphen over de windturbines. Op 23 september zal de raad een besluit nemen. Meer informatie op https://raad.zutphen.nl/.

Is de droogte een probleem voor EefdeWaterkracht?

Terecht krijgen wij vragen over het effect van de droogte op het resultaat van de waterkrachtturbine die wij gaan realiseren in de stuw van het afleidingskanaal van de Berkel in Eefde.

Alfred te Pas, bestuurslid en werkzaam bij het Waterschap Rijn en IJssel, geeft aan dat we ons daar geen zorgen over hoeven te maken. Dat komt omdat er erg veel data beschikbaar zijn over de waterstanden en de afvoeren over de stuw vanaf 2000. Het waterschap verzamelt deze gegevens per kwartier. In deze lange periode van meten - inclusief het extreem droge jaar 2018 - is te zien dat de gemiddelde afvoer maar heel weinig verandert. Op eefdewaterkracht.nl zijn de waterstanden te volgen. Op de FAQ-pagina van Eefdewaterkracht staat meer uitleg.

 

Masterclass warmtetransitie in Laren

Welke alternatieven zijn er voor aardgas? Hoe maken we Laren gasvrij? Bureau OverMorgen biedt de leden van de projectgroep Laren aardgasvrij en andere geïnteresseerden op 16 september a.s. een masterclass ‘Warmtetransitie in Laren’.

Marysia Loots, masterstudent en stagiair van LochemEnergie, verzorgt ook een onderdeel. Aan de orde komen thema’s als: hoe stel je een plan op voor warmtetransitie, wat zijn de alternatieven voor aardgas, welke stakeholders betrek je en hoe betrek je de bewoners?

De masterclass vindt plaats in café restaurant Witkamp (Dorpstraat 8 in Laren). De masterclass begint om 19.30 uur. Om 21.00 uur is er een pauze. De avond wordt om 22.30 afgesloten.

De zaal is open vanaf 19.00 uur. Graag aanmelden voor 13 september bij rosa.goossens@overmorgen.nl of marysia.loots@lochemenergie.net

Energy Challenge 2019: droogte in de gemeente Lochem


Burgemeester Sebastiaan van 't Erve opent de presentatie van de 5de Energy Challenge
Dit jaar vond alweer de vijfde Energy Challenge plaats op het Staring College in stad Lochem. De Energy Challenge is een initiatief van de gemeente Lochem, het Staring College en LochemEnergie. Doel is om het begrip duurzaamheid concreter te maken.

Dit jaar was het thema ‘droogte’. De onderzoeksvraag luidde: “Welke invloed heeft droogte op de gemeente Lochem en hoe gaan we daar zo goed mogelijk mee om?” De leerlingen interviewden hierover 23 bedrijven en organisaties. De resultaten van de interviews werden aan het eind van de projectweek gepresenteerd. Vervolgens zijn ze overhandigd aan de gemeente, die de bevindingen zal meenemen tijdens het schrijven van het Hitteplan 2020.

Lees meer over de organisatie, presentatie en winnaars >>

In 't kort

  • We staan nu in de Duurzame 100 van 2019 van Trouw! Op welke plaats wil dagblad Trouw nog niet zeggen, maar zij vinden een plaats in de ranglijst sowieso een felicitatie waard, dus is LochemEnergie uitgenodigd op 10 oktober in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam voor allerlei festiviteiten. Aan het eind van de avond maken ze de top van de lijst bekend.
  • LochemEnergie wil graag weer een aantal vraagstukken aan de leden voorleggen én we hebben de uitslag van de ledenpeiling die we startten op de ALV van 15 mei dit jaar. Noteer alvast donderdag 31 oktober. Leden krijgen uiteraard nog een persoonlijke uitnodiging met de agenda.

In de agenda

Binnenkort