Editie september 2017

Iedereen producent!

Zelf groene stroom opwekken kan nu vrijwel iedereen in de gemeente Lochem! Er komen nieuwe zonneparken en iedereen met postcode 7218, 7241, 7242, 7244 of 7245 kan hieraan deelnemen. Mensen met de postcode 7211, 7213, 7215, 7217 of 7218 kunnen meedoen met het waterkrachtproject in Eefde (zie ook 'EefdeWaterkracht' in deze nieuwsbrief).
 
Op de website van LochemEnergie kunt u in een paar klikken de kosten en de verwachte energie-opbrengsten zien van zowel zonne-energie als waterkracht (zie ‘Doe het met zon’ in deze nieuwsbrief).

Wilt u ook groene stroom opwekken maar staat uw postcode er niet bij? Stuur dan een mailtje naar LochemEnergie met uw wens. U wordt dan op een lijst geplaatst voor een nieuw park bij u in de buurt.

Doe het met zon in de twee nieuwe parken!

De platte daken van bedrijfspanden, zoals die van SafanDarley (hierboven) en WILA (hieronder) in stad Lochem, lenen zich uitstekend voor zonneparken

De twee nieuwe zonneparken zullen geplaatst worden op het dak van de firma SafanDarley waar we al een zonnepark hebben, en ook de firma WILA in Lochem heeft een nieuw stuk dak ter beschikking gesteld. Samen met LochemEnergie helpen zij weer een extra stukje duurzaamheid te realiseren. Beide bedrijven zijn we zeer erkentelijk. We maken graag gebruik van hun aanbod!

Paul Stolte, projectleider: “De zon is een prachtige energiebron: schoon en helemaal gratis. Toch gebruikt nog lang niet iedereen deze bron van onuitputtelijke energie. Maar of je nu een eigen huis hebt met een dak op het noorden, of je huis staat in de schaduw, of je (partner) wil geen panelen op het eigen dak: het maakt niet uit! Iedereen kan zich nu direct (vrijblijvend) inschrijven om zelf duurzame stroom op te wekken. Op de website van LochemEnergie staat een (voor-)inschrijfmodule.” 

Vrijblijvend aanmelden kan altijd!

Inmiddels hebben al ruim 200 mensen zich vrijblijvend ingeschreven voor zonnepanelen in één van de twee nieuwe zonneparken waar LochemEnergie dit jaar nog mee wil starten.

Lees verder

Nieuws over EefdeWaterkracht

 

Na de laatste algemene ledenvergadering schreven de eerste deelnemers zich in voor bijna honderd Watercertificaten. Met het geld dat de deelnemers via de certificaten bijeenbrengen wordt de bouw van de waterkrachtcentrale gefinancierd. We hebben 1200 certificaten beschikbaar! Vanaf oktober gaan we de Watercertificaten in Eefde, Gorssel en Harfsen aan de man brengen.

EefdeWaterkracht in de publiciteit

Samen met een aantal nieuwe vrijwilligers gaan we een PR-campagne bedenken en uitvoeren. Het doel is dat EefdeWaterkracht in oktober goed zichtbaar zal worden in de verschillende dorpskernen. De campagnemaand wordt afgesloten met een happening op locatie bij de stuw in Eefde.

Lees verder

'Voorstroom', LochemEnergie en Greenchoice

De collectieve opwek van duurzame energie gaat gepaard met administratief werk. ‘Voorstroom’ is een platform dat energiecoöperaties hierbij helpt. Het is ontwikkeld door The Code Crew, een software start-up die gevestigd is in ‘De Gasfabriek’ in Deventer. Paul Stolte is mede namens LochemEnergie betrokken bij de ontwikkeling ervan, net als Berkelland Energie en Deventer Energie. Inmiddels heeft ook Greenchoice interesse getoond in het platform; afgelopen week heeft 'onze' energieleverancier met The Code Crew een overeenkomst gesloten om Voorstroom verder te ontwikkelen.

Lees verder

Nieuws van het bestuur

Tijdens de ALV gaf een van onze leden aan het een goed idee te vinden om met enige regelmaat te horen wat er achter de schermen zoal speelt bij LochemEnergie. De redactie heeft aan de bestuursleden gevraagd of zij gehoor willen geven aan dit verzoek.
De komende nieuwsbrieven zal daarom telkens een bestuurder verslag doen van een onderwerp waarbij hij of zij betrokken is of waarover hij of zij graag iets kwijt wil. 

Nico Groen, voorzitter van LochemEnergie, geeft de aftrap. Naar aanleiding van een Ronde Tafel Gesprek bij de gemeente Lochem over IJsselwind schreef hij de bijdrage in deze nieuwsbrief.

Ambitie, weerstand en verantwoordelijkheid


Nico Groen, voorzitter van LochemEnergie
De gemeenteraad van Lochem heeft een aantal jaren geleden de ambitie uitgesproken dat Lochem in 2030 energieneutraal zal zijn. Deze ambitie werd raadsbreed gesteund. Om dit doel te bereiken zal Lochem alles op alles moeten zetten: veel minder energie gebruiken en tegelijkertijd veel meer duurzame energie opwekken. Dat is niet te realiseren zonder een aantal windmolens en grootschalige zonneparken in Lochem, náást alle initiatieven van inwoners en bedrijven in eigen huis of op eigen dak.

Lees de bijdrage van Nico Groen verder op de website

Energiebespaartips: wassen en drogen    

De zomer loopt op zijn einde. Het wordt merkbaar vroeger donker en ’s avonds is het alweer behoorlijk fris. Om die reden, ter herinnering, eerst een paar eenvoudige tips om energie te besparen:
 • Trek ook binnen warmere kleren aan. Denk daarbij vooral aan uw voeten: als die eenmaal koud zijn, hebt u het vaak over uw hele lichaam koud.
 • Doe de ramen en buitendeuren op tijd dicht, en vergeet ook de binnendeuren niet.
 • Sluit de gordijnen.
 • Kruip op de bank lekker onder een decoratieve, warme plaid.
 • Steek kaarsen aan; dat zorgt niet alleen voor sfeer maar ook voor warmte.

Dan volgen nu de energiebespaartips over wassen en drogen.

Wasmachine   

 • Probeer altijd te wassen met een volle trommel. Gebruik eventueel kleurdoekjes; dan kan wasgoed met verschillende kleuren bij elkaar in één trommel.
 • Als u gebruik maakt van piek- en daltarief, was dan zo veel mogelijk tijdens de daluren. Hebt u eigen zonnepanelen? Was dan overdag, bij voorkeur wanneer de zon schijnt.
 • Kies bij aankoop voor een 'hotfill'-wasmachine. Deze wordt aangesloten op de warmwaterkraan. Als de wasmachine niet zelf het water hoeft te verwarmen, scheelt dat veel energie.
 • Was op een zo laag mogelijke temperatuur.
 • Hebt u erg vieze was, gebruik dan de ecostand of spaarstand. De wasmachine draait dan wel langer, maar er wordt minder warm water verbruikt.

Droger

 • Gebruik de wasdroger zo min mogelijk; hang de was liever binnen of buiten te drogen. Als u dit met een kwart van de was doet, dan bespaart u op jaarbasis al gauw zo’n 150 kWh, wat neerkomt op ca. € 30.
 • Zorg ervoor dat de was vantevoren goed is gecentrifugeerd.
 • Zet de droger op strijkdroog bij was die u gaat strijken; de kleding is dan makkelijker te strijken én u bespaart energie.
 • Als u gebruik maakt van piek- en daltarief, droog dan zo veel mogelijk tijdens de daluren. Hebt u eigen zonnepanelen, gebruik de droger dan overdag.