Editie oktober 2017

Info-avonden 23/24 oktober: Meer laadpalen in Lochem

De gemeente Lochem wil binnen een jaar 24 laadpalen voor elektrische auto’s plaatsen. De vraag naar oplaadpunten zal stijgen door het toenemende aantal elektrische auto’s, zo is de gedachte. De laadpalen zijn vooral bedoeld voor bezoekers en worden daarom met name geplaatst op drukbezochte plekken in de gemeente. Waar mogelijk wordt samenwerking gezocht met geïnteresseerde bedrijven die de laadpalen willen delen.
De eerste laadpalen verschijnen nog dit jaar in het straatbeeld. De uitvoering van het plan is uitbesteed aan LochemEnergie in het kader van het project Charge & Go.

Lees meer over het project en de informatieavonden op maandag 23 en dinsdag 24 oktober.

Promotieweken EefdeWaterkracht

In de weken van 21 en 28 oktober voert de werkgroep EefdeWaterkracht een promotiecampagne. Overal in Eefde, Gorssel, Harfsen, Joppe en Almen zult u EefdeWaterkracht tegenkomen. Inwoners worden opgeroepen om Waterkrachtcertificaten te kopen, om een waterturbine te kunnen bouwen waarmee ruim 100 huishoudens van groene stroom kunnen worden voorzien.

Wilt u meer weten van het kopen van Waterkrachtcertificaten (er zijn er al ruim 100 verkocht), dan kunt u daarover in gesprek met leden van de werkgroep Eefdewaterkracht in onze infostand. 

 • 21 okt   van 10-12 uur   in Harfsen
 • 21 okt   van 14-16 uur   in Eefde
 • 28 okt   van 10-12 uur   in Gorssel
 • 28 okt   van 14-16 uur   in Almen

U bent van harte welkom, en uiteraard ook uw buren, vrienden, collega’s en familie. Heeft u geen gelegenheid, dan kunt u meer informatie vinden op onze website www.eefdewaterkracht.nl.

Slimme meter niet de oorzaak van hoge energienota


Die meter is slim, de energieleverancier (nog) niet
altijd
Na de uitzending van TROS Radar op 9 oktober jl. is commotie ontstaan over de slimme meters van de netbeheerders (in onze regio is dat Liander). Veel mensen wijten de verkeerde jaarnota van hun energieleverancier aan die slimme meter. Gelukkig kunnen we u geruststellen, al moet u wel even op uw energie-jaarnota letten.

Energieleveranciers blijken regelmatig – ook al is er een slimme meter geplaatst – toch een eindafrekening op te stellen op basis van geschatte waarden. Deze praktijk stamt nog uit de tijd dat de meteropnemer u niet thuis aantrof om de stand te noteren, en u deze ook niet zelf doorgaf. Lees verder wat u zelf kunt doen

Elektrip zoekt vrijwilligers

Elektrip beheert elektrische deelauto's. Een mooi en goedkoop alternatief voor een tweede auto, en veel flexibeler dan het openbaar vervoer. In de komende periode gaat gewerkt worden aan uitbreiding. Daarvoor hebben wij een aantal vacatures voor vrijwilligers, maar er zijn soms ook mogelijkheden voor betaalde uren.
 1. Vacature pendeldienst
 2. Wagenparkbeheerder en backoffice reserveringssysteem
 3. Thuisbezorgdienst voor lokale/duurzame/fair-trade voedselproducenten
 4. Communicatie en marketing Elektrip

Nieuws van het bestuur

Tijdens de ALV gaf een van onze leden aan het een goed idee te vinden om met enige regelmaat te horen wat er achter de schermen zoal speelt bij LochemEnergie. De redactie heeft aan de bestuursleden gevraagd of zij gehoor willen geven aan dit verzoek. In onze nieuwsbrieven doet telkens een bestuurder verslag van een onderwerp waarbij hij of zij betrokken is of waarover hij of zij graag iets kwijt wil. 

Hans Geerlink, penningmeester van LochemEnergie, neemt het stokje over van voorzitter Nico Groen.

Administratieve organisatie: van servet naar tafellaken!?

Hans Geerlink
Hans Geerlink, penningmeester
van LochemEnergie
LochemEnergie heeft ruim 800 leden, waarvan bijna 200 leden energie krijgen via onze huisleverancier Greenchoice. We hebben al zo’n € 800.000 in diverse projecten geïnvesteerd, voor in totaal zo ongeveer 300 leden. Dat is best veel en daar zijn we heel blij mee.

U kunt zich waarschijnlijk voorstellen dat dit gepaard gaat met veel administratieve werkzaamheden. Daar zit dan ook veel inzet van mensen in, maar om een echte administratieve organisatie op te kunnen bouwen, zouden we als LochemEnergie eigenlijk twee keer zo groot moeten worden. Wat dat betreft bivakkeren we nog tussen servet en tafellaken.

Lees de bijdrage van Hans Geerlink verder op de website

Stichting Oost Nederland Elektrisch opgericht

De laatste jaren heeft LochemEnergie met veel enthousiasme het delen van elektrische auto’s gepromoot. Elektrip werd opgericht en inmiddels zijn vooral de elektrische Smarts een bekend gezicht in de gemeente Lochem. Het aantal ‘vaste’ klanten dat gebruik maakt van de in totaal 12 deelauto’s groeit gestaag. Toch is de automobielsector nog altijd traditioneel. Reden waarom de Stichting Oost Nederland Elektrisch is opgericht. Onder de naam Emovia wil deze stichting binnen de regio samenwerken om zo de transitie naar elektrische mobiliteit in Oost-Nederland te bevorderen.

Lees meer over deze regionale samenwerking op de website

LochemEnergie ondersteunt Gelderse deelmobiliteit

De Vereniging van Energiecoöperaties in Gelderland (de VECG) heeft LochemEnergie gevraagd om ondersteuning te bieden op het gebied van elektrische deelmobiliteit. Hiermee heeft LochemEnergie immers enkele jaren ervaring én LochemEnergie neemt deel aan het project Charge & Go.

Naar aanleiding van het verzoek zal LochemEnergie vier workshops organiseren, waarmee een viertal belangrijke vragen rond het delen van elektrische auto’s zullen worden beantwoord. De resultaten van de workshops zullen uiteraard ook beschikbaar komen voor onze eigen coöperatie.

Lees meer over de workshops op de website

In de agenda

Binnenkort
 • 21/10/2017: Info-stand EefdeWaterkracht in Harfsen, 10-12 uur
 • 21/10/2017: Info-stand EefdeWaterkracht in Eefde,14-16 uur  
 • 23/10/2017: Meer laadpalen in Lochem: info-avond, Stadshuus, Markt 3 Lochem, 19.30 uur 
 • 24/10/2017: Meer laadpalen in Lochem: info-avond, Stadshuus, Markt 3 Lochem, 19.30 uur 
 • 28/10/2017: Info-stand EefdeWaterkracht in Gorssel, 10-12 uur 
 • 28/10/2017: Info-stand EefdeWaterkracht, centrum Almen, 14-16 uur

Kijk in de Agenda op de website voor meer informatie en activiteiten.