Editie november 2018

Internationale ECCO-conferentie in Lochem

Op 13, 14 en 15 november vindt de 2e internationale Interreg _NWE ECCO-conferentie plaats in Lochem. Het volgende filmpje hebben we daar speciaal voor gemaakt: Join ecco!

Inmiddels hebben zich meer dan 150 mensen opgegeven uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Ierland en Wales. We krijgen nog steeds inschrijvingen, maar helaas hebben we ons maximum bereikt. De conferentie bevat excursies, masterclasses, keynote speakers - zoals Anne Marieke Schwencke en Thijs de la Court - en flying experts vanuit collega energie coöperaties.

De ‘boerensessie’ op woensdagmiddag 14 november (13.30 – 16.00 uur) is open voor mensen uit de agrarische sector in de regio. Stuur even een mailtje naar inge.vantilburg@lochemenergie.net. Volg LochemEnergie op twitter met @LochemEnergie, speciaal voor de conferentie volg #eccoLEADS.

Informatieavond Watercerticaten in Gorssel

In Eefde gaat LochemEnergie een waterkrachtturbine bouwen in de stuw van het Afleidingskanaal van de Berkel (bij de sluis).

Voor inwoners van met name Gorssel, Eefde, Harfsen, Joppe en Almen is het interessant om deelnemer te zijn in dit project door watercertificaten te kopen. Dat heeft met de ‘postcoderoosregeling’ te maken.

Op donderdagavond 22 november wordt in Gorssel een voorlichtingsavond gehouden over hoe je kunt deelnemen in dit project. Aanvang 20.00 uur in De Borkel aan de Hoofdstraat 61A in Gorssel. Inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur. Ter plekke kan ingeschreven worden op certificaten. Dat kan ook op eefdewaterkracht.nl

Elektrip nieuws: Tesla, E-TRIP, laadpalenplan

Elektrip heeft in de maand november ruim genoeg gebruikers voor een deel-Tesla. Nogal wat mensen proberen de deel-Tesla in te passen voor hun werkverkeer naar de Randstad. Stichting Welzijn Lochem verwent een 12-tal actieve vrijwilligers met een dagdeel Tesla rijden. Erg leuk.

E-TRIP ontwikkelt zich goed. Inmiddels worden dagelijks een of meerdere ritten plannen. Verkooppunten voor strippenkaarten in Almen (Superrr), Eefde (Peinemann), Gorssel (Bechtle), Harfsen (Spar), Laren (Plus Beuzel), Barchem (Attent) en Lochem (schouwburg).
Bart Dik en Yvonne Nieuwpoort hebben veelbelovende gesprekken met ondernemers in de gemeente Lochem over het plaatsen van laadpalen. Meer info elektrip.nl/laadpalenplan

Naar uitwedstrijden met elektrische deelauto!

Met het nieuwe voetbalseizoen, rijdt een jonge mannenteam van SV Almen met een elektrische deelauto van Elektrip naar de uitwedstrijden in de regio.

Een mooie samenwerking tussen de voetbalclub in Almen en LochemEnergie. LochemEnergie mag reclame maken langs het voetbalveld en in ruil daarvoor kan de Renault Zoe voor een afgesproken aantal uitwedstrijden ingezet worden. Win-win. De eerste reacties van het voetbalteam zijn zeer positief: “Afgelopen zaterdag naar Apeldoorn en terug, en de Zoe had zelfs nog 60% over!”

Elektrip is altijd op zoek naar samenwerking met organisaties in Lochem zoals sportverenigingen. Er is veel meer mogelijk dan je soms denkt. Info? Stuur een mail naar info@elektrip.nl of kijk op de website elektrip.nl.

Duurzaamheidspionier Kamphuis uit Eefde: ‘Gasloos is zeker haalbaar voor de particulier’

Henk Kamphuis uit Eefde liet april dit jaar rigoureus zijn gasaansluiting en gasmeter uit zijn huis aan de Gaanderij verwijderen. Niet meer nodig.

Als professioneel installateur heeft hij in de loop van de jaren een groot aantal duurzame energievoorzieningen in eigen huis toegepast en getest. Conclusie: ‘Een gasloze woning is zeker ook haalbaar voor een particulier.’

Tijdens de rondgang door zijn huis, geeft hij een paar belangrijke tips:
1. Neem een betrouwbare vakman in de arm. Doe geen ‘wedstrijdje goedkoopste offerte’!
2. Houd warmwatersysteem en verwarmingssysteem gescheiden.
3. Belangrijk om energie te steken in het leren omgaan met je nieuwe technische installaties.

Lees zijn hele verhaal op de website!

Informatieavonden ‘Gasloze huizen’ druk bezocht

De twee informatieavonden ‘Op weg naar gasloze huizen’ hebben veel geïnteresseerden getrokken en voorzagen duidelijk in een behoefte.
 
Op de bijeenkomst in het gemeentehuis van Lochem op 4 oktober kwamen ruim 100 belangstellenden af. In Gorssel werden er op 31 oktober zo’n 70 bezoekers geteld. LochemEnergie had vijf gastsprekers uitgenodigd, die vanuit hun eigen deskundigheid elk een korte presentatie verzorgden.
 
Tal van zaken kwamen aan bod, zoals praktische haalbaarheid, technische oplossingen en financiële regelingen. Na een korte pauze kregen de bezoekers gelegenheid gerichte vragen te stellen aan de specialisten en met ze in gesprek te gaan, wat resulteerde in geanimeerde en verhelderende tafelgesprekken.

Lees verder op de website

In 't kort

Zonneparken: Het vijfde zonnepark (2e dak Safan Darley) is inmiddels uitverkocht. Een 6de zonnepark is de RK St. Josephkerk in Lochem. Daar kan nu op ingeschreven worden: collectieve opwek lochemenergie>>>

IJsselwind: Op de brief aan alle leden van LochemEnergie voor een investering in IJsselwind voor de aankoop van grond in Eefde om de bouw van de windmolens mogelijk te maken is weerom zeer positief gereageerd. Er zijn nu al toezeggingen gedaan voor ongeveer 90k. In de coöperaties van Brummen, Voorst en Zutphen is ook met royale toezeggingen gereageerd.

LochemEnergie, Greenchoice en energiemarktplaats Hanzenet, zijn derde (van de 10 genomineerden) geworden in de categorie Digitale Transformatie van het Jaar van de Computable Award 2018. Mooie prestatie. Reden voor nominatie was het pilotproject van afgelopen winter met een op blockchain gebaseerde virtuele energiemarktplaats.

In de agenda

Binnenkort

Kijk in de Agenda op de website voor meer informatie en activiteiten.