Editie november 2016

Waarschuwingsbericht

 • The service having id "twitter" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "facebook" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "linkedin" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "print" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "printmail" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "facebook_like" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

Sinterklaasweekend: stem op uw favoriete waterspeelplaats

 

Weet u het nog? De werkgroep Waterkracht organiseerde de ontwerpwedstrijd voor een waterspeelplaats.

Deze week worden de ontwerpen ingeleverd. Ze zullen a.s. zaterdag en zondag in Lochem tentoongesteld worden: in het Stadshuus, 1e verdieping, van 14.00 tot 17.00 uur. Alle bezoekers kunnen dan ook een stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. Laat die kans niet liggen!
Vooral leerlingen van de Mr. G. Propschool in Lochem en de Bargeweide in Eefde hebben veel tijd gestoken in het uitwerken van fantastische ideeën.

Lees verder

Like IJsselwind!

IJsselwind vraagt iedereen die belang stelt in windenergie, om IJsselwind bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Like hun Facebookpagina of word abonnee op de digitale nieuwsbrief via de website www.ijsselwind.nl

Tussen 1 november en 1 februari maakt iedere 50e ‘liker’ van IJsselwind kans op een dagje gratis rijden in de elektrische Smart, die dicht bij het station van Zutphen staat. Voor abonnees geldt hetzelfde. Vergeet niet om ook je familie, vrienden en collega’s uit te nodigen!

Lees verder

Subsidie woningisolatie

Bent u woningeigenaar én bewoner van diezelfde woning en wilt u er deze winter ook warmpjes bijzitten?

Tot 9 december 2016 kunt u nog subsidie aanvragen voor woningisolatie bij de gemeente Lochem. De gemeente Lochem en de provincie Gelderland hebben voor dit jaar €200.000 beschikbaar gesteld. Hoewel er nog voldoende geld in de pot zit, moet iedereen die van deze subsidie gebruik wil maken dus snel zijn!

Wilt u meerdere isolatiemaatregelen toepassen, dan kunt u ook een subsidieaanvraag doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze 'Subsidie energiebesparing eigen huis' is gestart op 15 september 2016 en loopt tot en met 31 december 2018.

Lees verder

Meer zon op (agrarische) bedrijfsdaken

In een gemeente als Lochem zijn het vooral de daken van agrarische bedrijven die een enorm oppervlak vormen. Heel geschikt om zonnepanelen op te leggen, zou je denken. Maar waarom gebeurt dat dan niet?  

Het blijkt dat agrariërs op dit gebied tegen problemen aan lopen. De gemeente Lochem stelt nu een bedrag beschikbaar om te onderzoeken hoe deze weggenomen kunnen worden. LochemEnergie voert het onderzoek uit en verwacht de resultaten in het komende voorjaar.

Lees verder

Postcoderoos, wat is dat ook alweer?

Voorbeeld van een postcoderoos. In de gemeente Lochem zijn er meerdere denkbaar

De Postcoderoos is een regeling voor een verlaagd tarief bij collectieve opwek van duurzame energie.

De regeling is bedoeld voor lokale bewoners, verenigingen, stichtingen en bedrijven in een gebied met dezelfde 4-cijferige postcode plus de aangrenzende 4-cijferige postcodegebieden (een roos als het ware). Aan deze groep wordt de mogelijkheid geboden om gezamenlijk te investeren in duurzame energie, in de (rechts)vorm van een coöperatie of vereniging van eigenaren. In ruil hiervoor krijgen de deelnemers een korting op de energienota doordat ze worden vrijgesteld van energiebelasting tot maximaal het eigen verbruik, met een maximum van 10.000 kWh.

Vereniging Eigen Huis: “Wachten met zonnepanelen is niet altijd beter”

Er zijn heel wat mensen die liever nog even wachten met het kopen van zonnepanelen. Want, zo zeggen ze:

“Over een paar jaar zijn er nog betere zonnepanelen op de markt” en
“De huidige salderingsregeling van 20 cent per kWh staat op de tocht”.

Vereniging Eigen Huis (VEH) plaatst kanttekeningen bij deze argumenten.
Bovendien kunnen snelle beslissers nog een extra financieel voordeel meepakken, want zij kunnen:

de BTW-terugvragen over de aangeschafte panelen.

Lees verder

Energiebespaartips

Verwarmingstips, deel 2

In de vorige nieuwsbrief kreeg u al een aantal verwarmingstips. Hier volgen er nog meer. Ze gaan over de cv en hoe u op de kosten kunt besparen zonder in te leveren op comfort.

 1. Zet de thermostaat een uur voordat u gaat slapen al op 15 graden. Hebt u vloerverwarming? Zet de thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
 2. Overdag niet thuis? Zet dan de thermostaat ook op 15 graden. Zet bij vloerverwarming de thermostaat op 17 of 18 graden.
 3. Breng radiatorfolie aan. (Dit kan op de muur maar tegenwoordig ook op de achterkant van de radiator. Dit laatste is effectiever en heeft als voordeel dat het folie minder zichtbaar is.)
 4. Isoleer alle verwarmingsbuizen en andere buizen waar warm water doorheen loopt.
 5. Zorg ervoor dat alle radiatoren goed ontlucht zijn en dat er voldoende water (zie de handleiding van uw CV-ketel) in het verwarmingssysteem zit. Anders verwarmt u lucht en niet het water.
 6. Zorg ervoor dat gordijnen niet voor de verwarming (radiatoren) hangen. Plaats ook geen meubels voor de radiatoren. Warmte moet kunnen circuleren en de kans krijgen uw kamer in te stromen.
 7. Zet de verwarming uit in ruimtes die niet worden gebruikt, tenzij het gevaar van bevriezing bestaat. Om bevriezing te voorkomen bestaan er speciale thermostaatknoppen die je bijvoorbeeld op de radiatoren in de slaapkamers kunt monteren.
 8. Bent u toe aan een nieuwe CV-ketel? Kies voor een HR-ketel en koop een ketel op maat. Ketels met meer vermogen dan noodzakelijk is, verbruiken onnnodig veel energie.

NB Hebt u ook een open haard? Vergeet dan niet om op de momenten dat u hem niet gebruikt, de luchtafvoer te sluiten zodat de warme lucht van de cv binnenshuis blijft.

In de agenda

Binnenkort
 • 18/11/2016: Evenement HIER Opgewekt
 • 19/11/2016: Tentoonstelling van de ontwerpen voor een waterspeelplaats
 • 20/11/2016: Tentoonstelling van de ontwerpen voor een waterspeelplaats

Kijk in de Agenda op de website voor meer informatie en activiteiten.