Editie mei 2019

LochemEnergie helpt leden om btw op zonnepanelen terug te vragen

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op de aanschaf en installatie ervan (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Dat kan omdat je in feite een mini-energiebedrijfje wordt en daarmee ‘ondernemer’. Je kunt het terugvragen zelf doen met een handig stappenplan van Milieu Centraal. Vind je het toch lastig en ben je lid van LochemEnergie, dan doen wij het gratis voor je. Mail je verzoek om hulp naar info@lochemenergie.net. Ben je nog geen lid, word dan snel lid (voor minimaal 2 jaar), want een lidmaatschap heeft nog meer voordelen.

Warmtepomp iets voor jou? Vraag het de energiecoach!

Wil je er komende winter duurzaam verwarmd bijzitten? Bereid je nu vast voor en overweeg een warmtepomp. Voor een orienterend gesprek kun je uitstekend terecht bij onze energiecoaches. Onlangs kregen ze een stoomcursus van een ervaren installateur, maar werden er ook ervaringen uit de praktijk gewisseld. Lees hier het verslag van die bijeenkomst. Zo doen ze er alles aan om hun kennis over dit onderwerp up-to-date te houden. Maak direct een afspraak met een van onze energiecoaches via energieloketlochem.nl

LochemEnergie nomineert Tonnie Tekelenburg als VPRO's plattelandspionier

LochemEnergie heeft Tonnie Tekelenburg genomineerd als Plattelandspionier. VPRO Tegenlicht zoekt mensen die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van de toekomst.

Tonnie is al vanaf de oprichting van LochemEnergie in 2011 een grote drijvende kracht. Hij komt voortdurend met allerlei ideeën voor de vergroening maar daarmee ook de leefbaarheid van onze gemeente Lochem. Voor deze nominatie hebben we één van zijn ideeën moeten kiezen. De keuze is gevallen op E-TRIP: elektrisch deelvervoer mét chauffeur op trajecten in de gemeente zonder openbaar vervoer. De chauffeurs zijn medewerkers van de Superrr in Almen: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een prachtig voorbeeld van duurzaamheid én leefbaarheid.

Stem hier voor Tonnie >>> of lees verder

Provincie geeft subsidie voor 80 elektrische deelauto’s

De provincie Gelderland ziet in autodelen een manier om elektrisch rijden voor iedereen betaalbaar te maken. Daarom komt er een subsidie om voor meer elektrische deelauto’s te zorgen. De regeling gaat in vanaf 1 mei en komt op 5000 euro per auto. In totaal stelt de provincie geld beschikbaar voor het exploiteren van 80 elektrische deelauto’s. De regeling is niet voor particulieren maar voor bedrijven en energiecoöperaties die meerdere deelauto’s aanbieden zoals Elektrip van LochemEnergie. Wil je meer weten? Informeer bij Tonnie Tekelenburg.

Elektrip test reserveringsapp TMF

Elektrische deelauto's hebben toekomst naar ons idee, maar een goed werkende reserveringsapp is wel een voorwaarde. Elektrip test op dit moment de app van The Mobility Factory (TMF): een coöperatieve onderneming met een Europees platform.
 
De eerste resultaten zijn veelbelovend. Allereerst is prettig dat je direct kunt zien welke auto's beschikbaar zijn op het moment dat jij een auto nodig hebt. In de tweede plaats is het heel fijn dat je met de app altijd kunt zien hoe vol de accu is (je hebt immers niet altijd een volle accu nodig). En tot slot is de samenwerking met de coöperatie TMF erg plezierig. TMF is een bedrijf in handen van burgers, net zoals LochemEnergie. Als lid van TMF zijn wij ook een klein stukje mede-eigenaar, en dat heeft positief effect op de transparante manier van werken. In juli nemen we een beslissing.

Vliegschaamte weg met watercertificaten. Én eerste ledenvergadering

Eind 2017 dook in Zweden een nieuw woord op: vliegschaamte. Inmiddels hoor je het in Nederland ook steeds vaker. EefdeWaterkracht kan helpen om die gevoelens van schaamte (enigszins) te temperen: investeer in watercertificaten van EefdeWaterkracht en je doet zo aan echte CO2-besparing!

Lees verder over vliegschaamte en ledenvergadering>>>

Greenchoice opnieuw meest duurzame energiemerk

Marieke van den Hoek van Greenchoice neemt award in ontvangst.

Greenchoice, de energieleverancier waarmee LochemEnergie een partnership heeft, staat voor het derde jaar op rij in de top 3 van de ‘meest duurzame merken van Nederland: 1. Tony’s Chocolonely, 2. Greenchoice en 3. Zonnatura (Sustainable Brand Index 2019).
 
Wij werken graag samen met Greenchoice omdat zij ervan overtuigd zijn dat de lokale energiecoöperaties de basis zijn voor een échte overgang naar 100% groene energie. Daarom steunen ze LochemEnergie en steunen ze onze leden door een extra scherp tarief. Ben je lid van LochemEnergie of word je lid, dan is het nu dus nóg aantrekkelijker om over te stappen naar Greenchoice. Meer weten over Greenchoice en hun speciale ledentarieven? Daar kun je je ook direct aanmelden of jouw contract verlengen.

Laadpalen in de lift

Hannah Fröb

LochemEnergie heeft van de gemeente opdracht gekregen om een snellaadpaal voor elektrische auto’s te realiseren in Gorssel en heeft daar een fonds voor ontvangen. Zelf gaat de gemeente zo’n voorziening plaatsen bij het gemeentehuis in Lochem.
 
Bovendien loopt binnen LochemEnergie momenteel een onderzoek naar laadpalen. Dat wordt uitgevoerd door Hannah Fröb, student sociale geografie, planologie en milieu aan de Radboud universiteit van Nijmegen. Zij onderzoekt in hoeverre energiecoöperaties - en LochemEnergie in het bijzonder - een bijdrage kunnen leveren aan de infrastructuur voor laadpalen. Is het haalbaar voor coöperaties om zelf laadpalen te exploiteren?

Lees verder

Saldering 2 jaar extra verlengd

Goed nieuws voor mensen met zonnepanelen. De salderingsregeling blijft nog gelden tot 2023. Minister Wiebes had al eerder bekend gemaakt dat de regeling in ieder geval ook volgend jaar nog wordt gehandhaafd. Hij heeft laten weten dat deze nu twee extra jaren is verlengd. Pas vanaf 2023 zal de saldering tot 2031 stap voor stap worden afgebouwd.

Lees verder

Pilot waterstof in woonwijk Berkeloord in Lochem

De bewonersavond van Berkeloord in Hof van Gelre op 3 april was goed bezocht. Op de agenda stond een presentatie over waterstof ter vervanging van aardgas van energiecoach/architect Guus Westgeest, voorzitter van de werkgroep Waterstof van LochemEnergie. Deze groep was na grondig vooronderzoek tot de conclusie gekomen dat een pilot in deze wijk - met oude en soms monumentale panden - zinvol kan zijn. Dat vonden de bewoners blijkbaar ook; twintig huishoudens meldden zich na afloop!

Waterstof is veelbelovend, maar ... Rob van Hattum van VPRO’s Tegenlicht maakte documentaire Deltaplan Waterstof. Hij bezocht op 25 maart LochemEnergie en de Tegenlicht Meetup in het Stadshuus. Lees er hier alles over >>>

In de agenda