Editie mei 2016

Waarschuwingsbericht

 • The service having id "twitter" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "facebook" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "linkedin" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "print" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "printmail" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "facebook_like" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

IJsselwind blijft in gesprek met omwonenden

 

 

 

 

De meeste lusten gaat naar het gebied met de meeste lasten. Dat uitgangspunt liet IJsselwind nogmaals duidelijk weten aan omwonenden van De Mars en het Twentekanaal tijdens een informatieavond op 25 april in dorpscentrum Het Hart in Eefde.
Daarnaast wil IJsselwind samenwerken met Eefde Tegenwind en een onafhankelijk adviesbureau aan een draagvlakonderzoek, maar waarvoor ook de steun van de gemeenteraden nodig is. De gemeente Lochem heeft die steun inmiddels toegezegd. Lees gehele bericht >>>

Eigen nieuwsbrief IJsselwind

Van IJsselwind is inmiddels de eerste eigen nieuwsbrief uitgekomen. Als u interesse heeft, meldt u dan aan >>>
Uiteraard houden wij u via deze nieuwsbrief ook op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen.

Verhoog uw isolatiesubsidie van 500 naar 750 euro!

Woningeigenaren in de gemeente Lochem kunnen vanaf 1 mei 2016 bij de gemeente subsidie aanvragen voor het isoleren van dak, buitenmuur, HR++ glas en begane grond. Vergoed wordt een derde van de investering met een maximum van € 500 per woning. De subsidie kan worden verhoogd tot maximaal € 750, als meerdere eigenaren gezamenlijk een aanvraag indienen.

Voordeel en gemak voor leden

LochemEnergie kan helpen bij het bundelen van aanvragen. Kijk voor de voorwaarden voor subsidie op lochem.nl. Wilt u uw aanvraag bundelen, mail dan naar info@lochemenergie.net. Reageer snel, want op=op.

2016: een fantastisch zon-opwek-jaar tot nog toe

Tot nu toe is 2016 een fantastisch jaar voor zonnepanelenbezitters. Neem maar eens een kijkje op de website voor de Solarlog van het zonnepark op het gemeentehuis van Lochem. Ook op het plaatje hieronder van mei 2016 is goed te zien dat de resultaten boven normaal liggen. (De groene lijn is de ‘normale verwachting’.)

Wilt u ook zonne-energie?

Overweegt u ook zonnepanelen? Vraag LochemEnergie om advies. Heeft u geen geschikt dak of wilt u niet zelf investeren, dan kan deelname in een collectief zonnepark van LochemEnergie een mogelijkheid zijn. Vraag vrijblijvend een gratis informatiepakket aan. Beide kan via info@lochemenergie.net.

Elektrip is het autorijden van deze tijd!

Wilt u af en toe een auto gebruiken maar vindt u een eigen (tweede) auto te duur en niet goed voor het milieu? Dan is Elektrip ideaal: de elektrische deelauto! Met Elektrip biedt LochemEnergie een mix van nieuwe concepten: private lease, auto delen en emissievrij rijden. Het autorijden van deze tijd!

Dit is de inleidende tekst op de website van Elektrip. Het team van Elektrip is supertrots op de nieuwe website die 1 mei live is gegaan: www.elektrip.nl. We hopen dat u er een kijkje wilt nemen en er anderen over gaat vertellen om zo ons deelautoconcept te helpen promoten. Goede suggesties voor promotie of nieuwe deelnemers zijn altijd van harte welkom! Mail naar info@elektrip.nl!

Uitnodiging ALV op 26 mei in Laren

Op 26 mei aanstaande houden we weer onze jaarlijkse Algemene Leden Vergadering in het Kulturhus ’t Kruispunt in Laren. We blikken terug en kijken vooruit. Drie nieuwe bestuursleden stellen zich aan u voor: Ria Markvoort, Frans Wittenberg en Bert van Es. Inge van Tilburg treedt af als bestuurslid. Het is doorgaans een buitengewoon informatieve maar ook gezellige bijeenkomst, met uiteraard gelegenheid tot informeel na-praten onder het genot van een drankje! Agenda en bijlages zijn na inlog beschikbaar op de ledenpagina van lochemenergie.net.

Belangrijk thema: de duurzame mix

Door de ervaringen met de proeftuin Slim Net Lochem heeft LochemEnergie geleerd hoe belangrijk het is dat we lokaal blijven werken aan een gezonde mix van duurzame energiebronnen. Want met alleen zonne-energie halen we een klimaat-neutraal Lochem in 2030 niet! Vandaar dat we op dit moment druk bezig zijn met het doorberekenen van ideeën voor waterkracht (Berkel in Lochem en bij de sluis in Eefde), met windenergie (samen met onze coöperatieburen uit Zutphen, Brummen en Voorst, verenigd in IJsselwind) en met biomassa (werkgroep adviseerde recent om daar beter even mee te wachten). En we richten ons vanzelfsprekend op nog méér zon-projecten (o.a. meer collectieve zonneparken).

Tweede jaar LochemEnergie Challenge op Staring College

Na de succesvolle aftrap van de LochemEnergie Challenge in 2015 gaan ongeveer 20 groepjes 4vwo-leerlingen dit jaar aan de slag met een ‘gasvrij Lochem-West’. De Nederlandse overheid stimuleert de versnelde ontwikkeling van ‘gasvrije’ woonwijken en steden omdat aardgas als fossiele brandstof ter discussie staat; niet alleen in Groningen vanwege de bodemdaling, maar ook vanwege de afhankelijkheid van bijvoorbeeld Rusland.

De Challenge staat opnieuw onder leiding van 6 enthousiaste 5vwo-leerlingen en Marian Heemels (schoolmanagement) van het Staring College, Thijs de la Court namens het Klimaat Verbond en Pieter Heinstra van LochemEnergie. Ook de gemeente Lochem ondersteunt dit aansprekende leerlingenproject. De thema’s voor de ‘ontwikkeling van gasvrije wijken’ zijn niet alleen technisch van aard, maar met name ook economisch, financieel en sociaal-maatschappelijk!

Kom dat zien!

De leerlingen geven hun eindpresentaties op 4 juli 2016 in de avond. Ook familie, buren, vrienden en andere belangstellenden zijn daarbij van harte uitgenodigd. Net als vorig jaar beslist een deskundige jury welk groepje de felbegeerde ballonvaart zal winnen. Meer info: pieter.heinstra@lochemenergie.net

In de agenda

Binnenkort

 • 26/05/2016: Algemene Ledenvergadering in Kultuurhus Laren
 • 30/06/2016: LochemEnergieChallenge
 • 01/07/2016: LochemEnergieChallenge
 • 04/07/2016: LochemEnergieChallenge
 • 18/11/2016: Evenement HIER Opgewekt

Kijk in de Agenda op de website voor meer informatie en activiteiten.