Editie maart 2019

 

E-TRIP kan door!

E-TRIP oftewel een elektrische deelauto met chauffeur startte vorig jaar maart vanwege het wegvallen van de buslijn Laren-Holten. Deze E-TRIP auto is gestationeerd bij de Superrr in Almen en kan gereserveerd worden voor ritjes binnen de gemeentegrenzen of net daarbuiten, tussen 7.30 uur en 23 uur. Elektrip van LochemEnergie leverde de auto, medewerkers van de Superrr in Almen zorgden voor de planning en de chauffeurs.

Bij de evaluatie nu na een jaar, was een duidelijk stijgende lijn van gebruikers te zien. De gemeente Lochem, Elektrip en de Superrr gaan daarom door. De intentie van alle partijen is dat E-TRIP een blijvende service wordt.

Een rit met E-TRIP moet op tijd gereserveerd worden. Het liefst een dag van te voren. Betaling gaat via een 'ouderwetse' strippenkaart. Die zijn verkrijgbaar in Gorssel, Eefde, Almen, Laren, Harfsen, Barchem en Lochem. Lees meer over E-TRIP en hoe je kunt reserveren.

Enthousiasme in Almen over watercertificaten

De realisatie door LochemEnergie van de waterkrachtturbine bij Eefde mag in Almen op flinke steun rekenen. Na de informatieavond op 22 januari in Ons Huis hebben 14 inwoners zich voor 68 watercertificaten ingeschreven. In totaal zijn er nu in Almen ruim 200 certificaten verkocht. Heb je ook interesse? Je kunt nog steeds meedoen. Van de in totaal 1212 certificaten zijn er nog een kleine 200 beschikbaar! Informatie over hoe een en ander precies werkt vind je op www.eefdewaterkracht.nl/watercertificaten.

Lees het verslag van de bijeenkomst van 22 januari op de website

Tweede laadpaal in kader van Laadpalen Actie Elektrip

De tweede laadpaal in het kader van de Laadpalen Actie van Elektrip is een feit. Na Restaurant De Sluis in Eefde heeft nu ook Café Restaurant Stegeman in Laren getekend voor een dubbele laadpaal. Hij wordt in de loop van volgende week geplaatst.
 
Er is inmiddels een fikse lijst van belangstellenden voor de aantrekkelijke combinatie van praktische hulp op maat en financieel voordeel, aangeboden door Elektrip van LochemEnergie. Het realiseren van meer palen laat echter nog even op zich wachten, doordat gespecialiseerde installateurs het momenteel bijzonder druk hebben. De Laadpalen Actie houdt in dat Elektrip de ondernemers volledig ontzorgt die een laadpaal bij hun bedrijf willen plaatsen mits deze laadpaal ook voor het publiek bereikbaar is. Bovendien krijgen de eerste 20 deelnemers een aantrekkelijke korting van 500 euro.

Meer info: https://www.elektrip.nl/laadpalen-actie-gemeente-lochem.

Masterstudent doet onderzoek bij LochemEnergie

LochemEnergie heeft momenteel een universitair onderzoeker in huis. Het is Martijn Oudshoorn, Masterstudent Energie en Milieuwetenschappen, van de Rijksuniversiteit Groningen. Doel van zijn onderzoek is het ontwikkelen van twee handzame rekentools. Eén is er bestemd voor de energiecoaches, die daarmee de energiebesparing in een huishouden kunnen berekenen. Met de tweede moet LochemEnergie goed kunnen inspelen op energiebesluiten van de gemeente.

Lees verder

Salderingsregeling verlengd tot 2021

De salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen blijft nog gelden tot 2021. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er op 1 januari 2020 een nieuwe terugleversubsidie zou worden ingevoerd. Minister Wiebes van Economische Zaken heeft laten weten dat de uitvoering daarvan ingewikkelder is dan was voorzien. Daarom is de nieuwe regeling een jaar uitgesteld.

Hoe de nieuwe regeling er precies uit zal zien, is dus nog niet duidelijk. Lees op de website over wat er al wel bekend is

Zonnedak Josephkerk uitverkocht

Het zonnepark op het dak van de RK St. Josephkerk in Lochem is volgeboekt. Door parochianen en andere mensen in de buurt is nu op alle beschikbare zonnepanelen ingetekend. Bij dit project voor collectieve stroom-opwek is een kleine nieuwe energiecoöperatie in oprichting. Daarin heeft onder andere een vertegenwoordiger van LochemEnergie zitting. LochemEnergie doet ook het administratieve beheer van dit zonnepark.

Inschrijving voor nieuwe locaties
Het aanbod aan nieuwe potentiële locaties voor zonnepanelen is ruim. Belangstellenden in Lochem kunnen zich (ongeacht hun postcode) nog altijd opgeven voor deelname. Zo wordt momenteel een aantal daken van agrarische bedrijven op geschiktheid onderzocht.
Iedereen kan zich vrijblijvend aanmelden op www.lochemenergie.net/producten/collectieve-opwek-van-energie

Tijd om zonnepanelen schoon te maken?

Nog even en de lente begint. De maanden met maximale zonnestraling zijn in aantocht. Voor wie zonnepanelen op zijn dak heeft, is het een goed moment om te checken of ze vuil zijn. Dat kan namelijk in opbrengst schelen. Een fikse regenbui helpt al flink, maar in sommige gevallen is goed schoonmaken nog beter.
 

Kijk op de website voor een aantal handige tips om zelf aan de slag te gaan

Positieve energie tijdens ledenbijeenkomst

Het nieuwe kantoor van LochemEnergie liep 6 februari stampvol met vrijwilligers en leden. Het bestuur gaf een voorzet voor een ambitieuze groeistrategie voor de toekomst.

Het eerste applaus van zeker 60 aanwezigen was bedoeld voor de nieuwe aanwinst in het Stadshuus te Lochem: een zeker 5 maal zo groot kantoor met goede faciliteiten en een professionele uitstraling. Een prima uitvalsbasis om te werken aan de grote ambities voor de komende jaren. Lees verder

In 't kort

wakker loarne

  • Er is een nieuwe werkgroep in oprichting: Warmte uit Water. LochemEnergie gaat namelijk een rol spelen in de verkenning die de gemeente wil doen naar het winnen van warmte uit afval- en oppervlaktewater. De werkgroep kan nog een of twee vrijwilligers gebruiken die grote affiniteit met dit onderwerp hebben. Interesse? Neem contact op met Gerrit Schutman (gerrit.schutman(at)lochemenergie.net) of Tonnie Tekelenburg (tonnie.tekelenburg(at)lochemenergie.net).
     
  • Laren Gasvrij zet een financieel/juridische werkgroep op om te onderzoeken hoe er collectief kan worden geïnvesteerd in verduurzaming van de woningen.  Wie wil de werkgroep komen versterken? Voor info: court(at)xs4all.nl.

In de agenda