Editie juli 2019

EefdeWaterkracht: bouw turbine gepland in zomer 2020

Meer dan 40 van de 138 voorinschrijvers op de watercertificaten van EefdeWaterkracht waren 19 juni jl. aanwezig in restaurant De Sluis te Eefde. Daar werden zij op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken rond de bouw van de waterkrachtturbine in het afleidingskanaal van de Berkel bij de sluis in Eefde.
 
Er was goed nieuws te melden: de bouw staat gepland voor zomer 2020, want daarvoor zijn imiddels voldoende voorinschrijvingen gedaan. Nog een paar belangrijke zaken moeten worden geregeld, maar we rekenen erop dat dat gaat lukken.

Dit succes is zelfs al verwerkt in een mooi boekje over 400 jaar waterbeheer van de Berkel, geschreven door Hans Geerlink.

Lees meer over de stand van zaken

Elektrische auto kopen via LochemEnergie?

Was je toch al van plan een elektrische auto te kopen, maar hik je een beetje aan tegen de prijs? Kom eens praten met Elektrip van LochemEnergie.
 
Als burgercoöperatie hebben wij een erg interessant aanbod voor de aanschaf van níeuwe elektrische auto’s. Tenminste als je de auto wilt delen. Met minimaal 1 andere persoon. Dat mag je broer of je zus zijn, je beste vriend, een paar goede buren in de straat, of (nu nog niet bekende) mensen die graag af en toe gebruik willen maken van een elektrische auto. Dat kan allemaal. Met een superhandige app op je smartphone kan ieder gemakkelijk de auto reserveren en wordt er tegelijkertijd geadministreerd. Lees meer over de mogelijkheden

Actie ZomerTrippers

Nog nooit in een elektrische auto met een app gereden? Dan is dit je kans. Deze zomer kun je een dagje gratis rijden met een Smartfortwo of een Renault Zoe van Elektrip. Zorgeloos, stil, én eenvoudig met een handige app. Je krijgt een goede, persoonlijke instructie. Dus kijk op de website voor de voorwaarden en mail daarna naar deelauto@elektrip.nl voor een afspraak!

Lees meer op de website over de actie ZomerTrippers

Elektrip elektrische deelauto's

Elektrip is het onderdeel van LochemEnergie dat zich bezighoudt met duurzame mobiliteit.

Klimaatakkoord met een sterke rol voor burgers. Wat vind jij?

Siward Zomer
Het staat echt in het klimaatakkoord: het streven naar 50% eigendom van lokale burgers en bedrijven  van nieuwe lokale zon- en windprojecten! Siward Zomer van Energie Samen onderhandelde namens de energiecoöperaties: “Dit is een Klimaatakkoord dat zegt: ‘iedereen kan meedoen’, en dat is echt nodig om de energietransitie te laten slagen.” En wij zeggen hem dat na. Fantastisch. Dat betekent wel ‘werk aan de winkel’. Én: wat doen we wel en wat doen we niet?
 
Op de ALV van 15 mei vroegen we onze leden wat zij dachten. Dat leverde levendige discussies op. Was je er niet bij, klik hier dan even door voor de presentaties en reageer op de stellingen!

5de Energy Challenge: Wat doet de droogte met Lochem?

 
Voor de vijfde maal organiseert LochemEnergie samen met het Staring College de Energy Challenge. Dit jaar onderzoeken de leerlingen het thema ‘Droogte’. Hoofdvraag is: ‘Welke invloeden heeft de droogte op Lochem en omgeving en hoe gaan we hier zo goed mogelijk mee om?’ Ze zullen de onderzoeksresultaten delen met de gemeente, zodat die kunnen worden gebruikt bij het opstellen van het hitteplan 2020. 
 
Inmiddels is het uitgegroeid tot een mooie traditie: Tijdens de Energy Challenge gaan leerlingen van het Staring College in de laatste week van het schooljaar aan de slag met duurzaamheid. Twee medewerkers van LochemEnergie - Heidi Olde Scheper en Machuut Eversteijn - zorgen voor deskundige begeleiding. Lees verder

Kennismaking met ‘verbindelaar’ Yvonne Nieuwpoort


Yvonne Nieuwpoort
Vol enthousiasme is Yvonne Nieuwpoort per 17 juni jl. gestart als Coördinator Vrijwilligers bij LochemEnergie met speciale aandacht voor de energiecoaches. Deze baan is haar op het lijf geschreven, zo blijkt uit haar verhaal.
 
Ze was pelotonscommandant en verbindelaar, ze was project- en programmamanager ICT bij Achmea, ze werkt samen met haar compagnon aan het laadpalenplan van Elektrip, ze is actief voor duurzame mobiliteit bij emovia en de A in Apeldoorn, alwaar ze zelf ook actief is als energiecoach. Ze weet dus waar ze het over heeft als het om leidinggeven, duurzaamheid en energiecoöperaties gaat. We zijn heel blij met haar!

Lees meer over Yvonne

Omwonenden delen mee in winst windpark IJsselwind

Hoe gaat de omgeving profiteren van de opbrengsten van de geplande drie windmolens bij Eefde-West? Alle betrokkenen zijn het daar nu in hoofdlijnen met elkaar over eens geworden.
 
Naar schatting komt er een bedrag van circa zestig duizend euro per jaar beschikbaar voor de omwonenden. Het overgrote deel daarvan gaat naar bewoners binnen een straal van achthonderd meter. Die krijgen een jaarlijks bedrag uitgekeerd. Daarnaast ontvangen ook de Dorpsraad Eefde en de Zutphense wijkteams Noordveen en Noorderhaven elk jaar een deel van de winst. Deze afspraken zijn gemaakt door de Omgevingsadviesraad. Daarin zijn alle betrokken partijen vertegenwoordigd, ook de omwonenden.
 

Nieuwe zonneparken in Gorssel, Exel en Lochem

LochemEnergie is voortdurend op zoek naar nieuwe locaties voor zonneparken op bedrijfs- en agrarische panden. Van de lijst met potentiële locaties zijn onlangs drie dakconstructies gescreend en geschikt bevonden.
 
De panden zijn gevestigd in Gorssel, Exel en Lochem. Dat betekent dat er weer volop ruimte is om in te schrijven voor deelname aan een zonnepark. Heb je geen geschikt dak voor zonnepanelen? Doe dan mee aan een collectief park. Meld je nu en vrijblijvend hier aan. Het maakt niet uit wat je postcode is!

Voor de ontwikkeling van alle nieuwe projecten kan LochemEnergie wel wat extra menskracht gebruiken. Interesse? Geef je op als vrijwilliger via bert.vanes@lochemenergie.net

Klimaatakkoord, 40puntenplan en LochemEnergie?

Op 28 juni j.l. werd het lang verwachte Klimaatakkoord gepresenteerd. Een omvangrijk pakket van maatregelen, gericht op halvering van de CO2-uitstoot in 2030  Het zijn lang niet allemaal ‘harde’ maatregelen, maar toch interessant. Zeker de nadruk op lokale opwek en lokaal eigendom.

Maatschappelijke organisaties zoals Urgenda vinden dat het te lang duurt en kwamen met het 40puntenplan gericht op 25% CO2 vermindering in 2020. Ook hier voor LochemEnergie goede aanknopingspunten voor versterking en uitbreiding van onze projecten zoals de energiecoaches. Vind je het interessant om mee te denken, praten, schrijven… lees er hier meer over >>>

In 't kort

In de agenda

Binnenkort