Editie januari 2019

Wordt 2019 de eerste van de zeven vette jaren?

LochemEnergie bestaat nu 7 jaar. We worden ondersteund door al bijna 900 huishoudens, waarvan 60-70 huishoudens actief meehelpen. In de afgelopen jaren  hebben we als burgers al aardig wat bereikt. En steeds meer burgers zien in coöperaties een middel om de energietransitie te versnellen, gezien de groei van het aantal lokale initiatieven met 20% in 2018.  En ook overheden zien het grote belang van energiecoöperaties.

Wat middelen betreft waren het zeven magere jaren. De komende jaren komt daar wat verbetering in, mede door de gemeente Lochem. Of het de zeven vette jaren worden? In elk geval hebben we plannen te over: energieloket, duurzaamheidslessen op basisscholen, collectieve inkoopacties voor zonnepanelen... En per 1 januari zijn we verhuisd naar een grotere werkruimte in het Stadshuus in stad Lochem. Alle seinen staan dus op groen!

Wij wensen iedereen, maar speciaal onze vrijwilligers en de vele leden die ons steunen een heel goed 2019, Nico Groen, voorzitter LochemEnergie

Eerste mijlpaal in Laadpalen Actie

Vrijdag 4 januari is de eerste laadpaal geplaatst in het kader van de Laadpalen Actie van gemeente Lochem. Dat gebeurde in Eefde bij Restaurant De Sluis van het echtpaar Dikken.

Zij zijn de eerste ondernemers die enthousiast reageerden op de aantrekkelijke combinatie van praktische hulp op maat en financieel voordeel, aangeboden door LochemEnergie. Ze kregen persoonlijke ondersteuning bij alle hobbels in het traject van keuze en aanschaf. Bovendien hebben de ervaringsdeskundigen van LochemEnergie ook meegedacht over de financiële exploitatie. De oplossing voor De Sluis is dat er bij de dubbele laadpaal ook een vaste plaats komt voor een elektrische deelauto.

Lees meer over de laadpaal actie en de informatieavond bij de Sluis >>

Laren gaat van het aardgas af

Informatieavond Gasvrij Laren
 
Laren gaat van het aardgas af en gaat over op een duurzame energievoorziening. De dorpsraad Wakker Laorne heeft hiertoe een werkgroep gasvrij Laren ingesteld. Deze werkgroep doet de voorbereidingen voor het onderzoek naar gasvrij Laren en het proces dat er voor zorgt dat alle Larenaren goed betrokken zijn. LochemEnergie doet actief mee.

Op 15 januari 2019 is er een informatieavond in de Kerkzaal van het Kulturhus in Laren. Lees het verhaal van Thijs de la Court - lid van de werkgroep en LochemEnergie - over ontstaan, plannen, ontwikkelingen en stand van zaken.

Watercertificaat mooi alternatief voor zonnepanelen

De realisatie van de waterkrachtturbine in Eefde komt steeds dichterbij. Inmiddels is al op ruim meer dan de helft van de watercertificaten ingeschreven, vaak als alternatief voor zonnepanelen op eigen dak. Ook door bedrijven.

De turbine zal worden gebouwd in de stuw van het Afleidingskanaal van de Berkel (bij de sluis). Inwoners van met name Gorssel, Eefde, Harfsen, Joppe en Almen (postcoderoos) zijn nog steeds van harte welkom om mee te profiteren van dit bijzondere waterkrachtproject.

In januari en februari zijn er nieuwe informatiebijeenkomsten gepland; op 22 januari de eerste in Almen en op 30 januari in Eefde. We houden u op de hoogte. Direct zelf watercertificaten aanschaffen kunt u overigens ook heel eenvoudig doen via www.eefdewaterkracht.nl.

Masterclass Duurzaamheid op basisscholen

LochemEnergie geeft les over duurzaamheid op basisscholen. Dat gebeurt op verzoek van de gemeente. Doel is om het voor kinderen in groep 5 tot en met 8 duidelijker te maken wat ‘duurzaam’ precies betekent. Inmiddels is deze ‘Masterclass Duurzaamheid’ al viermaal gegeven op de scholen die zich hebben aangemeld. Alle basisscholen in de gemeente Lochem kunnen zich opgeven.

De les duurt 1 uur en bestaat uit een klassengesprek ondersteund met een werkblad en korte filmpjes. De leerlingen leren ... lees verder

IJsselwind zet door

IJsselwind, het samenwerkingsverband dat bij Eefde 2 windmolens wil bouwen, heeft een belangrijke hindernis overwonnen.

De organisatie heeft besloten tot aankoop van een boerderij plus grond, ondanks een meningsverschil met de provincie Gelderland over de prijs. Dankzij deze stap verwacht IJsselwind, waarin LochemEnergie één van de deelnemende energiecoöperaties is, dat de 2 molens de eerste helft van 2021 zullen draaien. Lees verder

Dorpshuis Barchem gaat voor duurzaam

Op 17 december is Dorpshuis ’t Onderschoer in Barchem gestart met verduurzaming. Alle lampen maken komende tijd plaats voor Led-verlichting met bewegingsmelders. Ook de cv-ketels worden vervangen en voorzien van nieuwe technieken.

Maar de ambitie reikt verder dan alleen energiebesparing. Het bestuur van ’t Onderschoer overlegt met LochemEnergie over het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de sporthal. Inwoners van Barchem kunnen die over enige tijd aankopen via LochemEnergie. De opgewekte energie kan worden verrekend met het verbruik in eigen huis.

Zodra de inschrijving opent, wordt dat gemeld via de website van LochemEnergie en die van ‘t Onderschoer.

Ook stroom van de boer

Vanaf nu kan echt elke inwoner van Lochem zijn eigen groene stroom opwekken.

Is uw dak niet geschikt voor eigen zonnepanelen? Dan kunt u zonne-energie opwekken op andermans dak, onder meer bij agrarische bedrijven. Er is inmiddels aanbod voor zoveel locaties in de gemeente Lochem, dat geen enkele postcode nog buiten de boot valt. Op het dak van de RK St. Josephkerk is sowieso nog plek voor nieuwe inschrijvingen.

Op de website van LochemEnergie kunt u met een paar klikken vrijblijvend voorinschrijven voor projecten die in voorbereiding zijn. U wordt dan op de hoogte gehouden en hoort wanneer de panelen gerealiseerd kunnen worden. Op dat moment kunt u definitief beslissen of u meedoet aan het project.In ’t kort

Klik op de foto om de video over de ECCO-conferentie te kijken

  • De internationale ECCO-conferentie van 13-14-15 november door LochemEnergie was een groot succes. Hiernaast een filmpverslag van Jelle Schaap.
  • De gemeente heeft ingestemd met drie aanvragen van LochemEnergie voor een bijdrage uit het innovatiebudget klimaatneutraliteit. Voor het realiseren van een snellaadstation voor elektrische auto’s is €36.300 toegewezen. Stichting de Groene Garage mag in samenwerking met LochemEnergie een slimme bandenpomp plaatsen en krijgt daar een bedrag van €14.260 voor. Verder is er €25.000 euro vrijgemaakt voor een verkenning naar Thermische Energie uit Afvalwater en Oppervlaktewater.
  • Met woningcorporatie IJsseldal Wonen is een succesvol project voor zonnepanelen op huurwoningen gedraaid. Het is ‘volgeboekt’! In vijf jaar tijd is € 398.000 besteed aan bijna 1100 zonnepanelen op 141 huurwoningen.

In de agenda

Binnenkort