Editie januari 2017

Waarschuwingsbericht

 • The service having id "twitter" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "facebook" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "linkedin" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "print" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "printmail" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "facebook_like" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

 

LochemEnergie kiest Greenchoice. U ook?

Voor gas en stroom wil LochemEnergie haar leden een goed en duurzaam aanbod kunnen doen. Daarom werken we vanaf 2017 samen met één van meest duurzame energieleveranciers: Greenchoice. Voor de tweede keer op rij verkozen tot beste en meest klantvriendelijke energieleverancier. Mét scherpe tarieven.

Overstappen

Stap over naar Greenchoice als energieleverancier. U ondersteunt daarmee ook LochemEnergie. Voor elke klant ontvangt LochemEnergie namelijk een bijdrage van Greenchoice. Dit geld zal gebruikt worden voor nieuwe lokale duurzame projecten.

Kijk voor meer informatie op de website bij Duurzame stroom en gas

Pendeldienst van en naar gemeentehuis gestopt


Piet Looise en Anna de Muck Mortier-Boer, 2 vrijwilligers van de pendeldienst
Tot voor kort konden inwoners van Gorssel, Eefde, Epse en Harfsen met de elektrische Mitsubishi i-Miev van LochemEnergie, bestuurd door vrijwilligers, naar het gemeentehuis in Lochem. Deze pendeldienst was bedoeld voor mensen (jong of al wat ouder) zonder eigen vervoer. 
 
LochemEnergie startte deze dienst, omdat er geen openbaar vervoer is tussen genoemde dorpskernen en het gemeentehuis in Lochem. Onder het genot van een lekker kopje koffie kijken Piet Looise en Anna de Munck Mortier-Boer terug op de vele mooie ontmoetingen die hun vrijwilligerswerk opleverde.

Lees verder

Nieuwe kans: opleiding tot energiecoach

In 2016 heeft de gemeente Lochem 12 energiecoaches opgeleid. Deze vrijwilligers worden ingezet om bewoners van de gemeente te adviseren over de manier waarop ze energie kunnen besparen. Ook in 2017 wil de gemeente, opnieuw samen met LochemEnergie, een aantal energiecoaches opleiden. Op de website van Energieloket Lochem zijn de energiecoaches te vinden.

Meer over de opleiding en taken van de energiecoach is te lezen op de website van LochemEnergie

Opbrengst zonparken van LochemEnergie: 2016

 

Terwijl met veel geraas de sneeuw van de zonnepanelen op de huizen af schuift, is LochemEnergie benieuwd hoe de zonnepanelen van LochemEnergie het hebben gedaan in 2016. Inmiddels gaat het al om aardig wat panelen, op verschillende grote daken en op de grond. In totaal 1060 panelen. Daarnaast hebben we nog een 70-tal huurhuizen belegd met panelen, maar die kunnen we natuurlijk niet monitoren. Van 970 panelen hebben we de gegevens: ze hebben samen 226.679 kWh opgeleverd!

De zonneparken hebben het goed gedaan in 2016, de opbrengst was boven verwachting. Lees verder

Energierekening stijgt in 2017

Stijgende energieprijzen: balen als een stekker

Het komende jaar stijgt de energierekening met gemiddeld €56. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Vereniging Eigen Huis, waarbij is uitgegaan van een stroomverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m3 gas per huishouden per jaar. Reden dus om op energie te bezuinigen.

Een energierekening valt uiteen in drie delen: de netbeheerkosten, de belastingen en de tarieven voor elektriciteit en gas. Voor 2017 geldt dat de belastingen met €23 zullen stijgen en de netbeheerkosten met gemiddeld €13 per huishouden. Voor huishoudens met een variabel energietarief stijgen de prijzen voor elektriciteit en gas met gemiddeld €20. Afhankelijk van uw energieleverancier en een vast of variabel tarief komt dat dus neer op een stijging van gemiddeld €56.

Duurzaam bezig zijn, hoe dan?


U herkent ons aan de witte info-stand, en natuurlijk aan onze elektrische auto's

 
In welke volgorde kunt u het beste meehelpen aan verduurzaming? 
 1. Bespaar energie,
 2. Wek duurzame energie op als u kunt,
 3. Schakel LochemEnergie in – niet per se alleen voor hulp bij punten 1 en 2. LochemEnergie heeft veel meer in huis: zonparken, elektrische deelauto’s en enorm veel kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid.

Wijkacties

In Harfsen, Laren, Lochem en Barchem houdt LochemEnergie de komende tijd wijkacties. De drie hierboven genoemde punten krijgen dan volop de aandacht. Zo kunnen bezoekers een afspraak maken met een (gratis) energiecoach  hulp bij punt 1. Er is er volop informatie over zonnepanelen: huren in een van onze zonparken, plaatsen op eigen woning maar ook op een huurhuis – hulp bij punt 2. U kunt een proefrit maken met een van onze elektrische deelauto’s – sowieso leuk om eens te proberen.

Lees verder

Gratis workshops, om geld mee te verdienen!


Er zijn allerlei mogelijkheden om een huis te isoleren ... kies er een die bij u past
LochemEnergie heeft zonparken om duurzame energie op te wekken, maar ... natuurlijk is het veel beter om ons energieverbruik terug te dringen, zodat we minder energie nodig hebben. Dat is goed voor de portemonnee en natuurlijk het milieu. Niet voor niets krijgt u iedere maand via deze nieuwsbrief energiebezuinigingstips. En om u nóg beter te helpen bij het besparen van energie start binnenkort een serie workshops in samenwerking met Praxis Lochem.

Workshops Isolatie en LED-verlichting

De komende maanden organiseren we bij de Praxis in Lochem workshops. Deze vinden plaats op een aantal zaterdagen van 13.00 tot 15.00 uur (zie schema op de website). Om en om staan ze in het teken van isolatie en LED-verlichting. De workshops zijn gratis en worden gegeven door de Lochemse energiecoaches in samenwerking met medewerkers van Praxis.

Lees verder

Energiebezuinigingstips: koken en bakken


Laat niet onnodig warmte ontsnappen; houd zo veel mogelijk de deksel op de pan

 

Buiten is het koud. Niemand (een enkele uitzondering daargelaten) zal het in zijn hoofd halen om nu lekker buiten te gaan barbecueën. Koken en bakken gebeurt binnen. Een goed moment dus voor wat bijbehorende energiebespaartips
 • Gebruik niet meer water dan nodig is.
 • Gebruik de juiste maat pan.
 • Houd de deksel (zo veel mogelijk) op de pan.
 • Laat de afzuigkap niet onnodig lang aanstaan. Deze zuigt niet alleen nare luchtjes weg, maar ook een deel van de warmte in je huis.
 • Zet de oven na gebruik open, zo verwarm je je huis een beetje mee.
 • Als het digitale klokje van je oven of magnetron altijd aanstaat, overweeg dan eens om het uit te zetten. Dit kan bij de instellingen worden aangepast.
 • Laat koffie niet op het warmhoudplaatje staan, maar doe hem in een thermoskan.
 • Verwarm niet meer water dan nodig is voor bijvoorbeeld je kopje thee.

Bij elektrisch koken

 • Gebruik een pan met een vlakke bodem zodat de warmteoverdracht optimaal is.
 • Gebruik een waterkoker om water aan de kook te brengen. Een waterkoker is altijd zuiniger dan een elektrisch fornuis of magnetron (bron: Consumentenbond).
 • Zet de kookplaat wat eerder uit; de plaat blijft nog lang heet. (Dit geldt niet bij inductie.)

HEMS: onderzoek naar ‘slim’ energiegebruik onder Lochemse huishoudens

Netwerkbeheerder Alliander start binnenkort in Nederland en België een nieuw onderzoeksproject met HEMS: het zgn. Huis Energie Management Systeem. Doel van dit onderzoek is het slimmer sturen van energiestromen in huishoudens die ook zelf duurzame energie opwekken. Hiertoe werkt Alliander in de gemeente Lochem samen met LochemEnergie.
 
LochemEnergie is nu op zoek naar zo’n 9 huishoudens die geschikt en bereid zijn om mee te doen aan het project.

Lees verder

LochemEnergie op de radio

Jacob Vorenkamp, Mark Postelmans (presentator Radio573) en Thijs de la Cour (gastpresentator)

LochemEnergie was op Radio573! Op 7 januari 2017 stond de uitzending van het 'Politiek café’ in het teken van duurzaamheid. Twee uur lang werden er bijzondere, lokale duurzame initiatieven voor het voetlicht gebracht en werd er gedebatteerd. Dit alles afgewisseld met (Nederlandstalige) muziek. Gastpresentator was Thijs de la Court, oud-wethouder van Lochem en tegenwoordig duurzaamheidsdeskundige en voorzitter van het Gelders Energieakkoord (GEA). LochemEnergie werd vertegenwoordigd door voorzitter Nico Groen en Tonnie Tekelenburg.

Tijdens de eerste helft van de uitzending mochten deelnemers afzonderlijk vertellen wat ze doen op het gebied van duurzaamheid. Zo vertelde Tonnie Tekelenburg over de elektrische deelauto’s van LochemEnergie en de experimenten die op stapel staan wat betreft het delen ervan.

Lees verder