Editie december 2016

Waarschuwingsbericht

 • The service having id "twitter" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "facebook" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "linkedin" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "print" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "printmail" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
 • The service having id "facebook_like" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

De Groene Fabriek langs het Twentekanaal

Burgemeester van Lochem, Sebastiaan van ’t Erve, heeft De Groene Fabriek naar Lochem gehaald om te zien of er mogelijkheden bestaan om het bedrijvengebied langs het Twentekanaal energieneutraal te maken. Vanuit de bedrijven was er grote belangstelling. En niet alleen veel bedrijven namen deel aan de eerste gespreksronde op 29 november jl. Ook Industrie Kring Lochem, Cleantechregio, LochemEnergie, de provincie Gelderland en de gemeente Lochem waren aanwezig.

De Groene Fabriek: een strategie om energieneutraal te worden

De regio Stedendriehoek (Zutphen – Deventer – Apeldoorn) heeft zich tot doel gesteld in 2030 energieneutraal te zijn. Zij hoopt dit te bereiken aan de hand van De Groene Fabriek: een strategie die zich richt op het omvormen van bestaande industrie en bedrijventerreinen tot productiegebieden van duurzame energie en groene producten (zgn. cleantech-producten).

Lees verder

LochemEnergie kiest voor Greenchoice

Nu de samenwerking tussen LochemEnergie en Eneco aan het einde van dit jaar eindigt, is het bestuur blij te kunnen melden dat er een nieuwe samenwerkingspartner is gevonden in Greenchoice. Paul Stolte legt namens het bestuur uit wat hierbij de beweegredenen zijn geweest en hoe de leden van LochemEnergie kunnen handelen.

Greenchoice werkt in Nederland samen met al meer dan 45 energiecoöperaties en heeft een prima reputatie als het gaat om duurzaamheid, klantgerichtheid en service. Zo heeft Greenchoice in oktober jl. voor het tweede jaar op rij een zeer mooie score behaald in de jaarlijkse ranglijst van Consumentenbond, Natuur & Milieu, WISE en Greenpeace. Met een score van 8,4 is Greenchoice de grootste voorloper als het gaat om echt groene energie. In een nieuwsbericht legt men uit dat men erg trots is op dit hoge groene rapportcijfer. Klik HIER voor dit artikel.

Voor ons speelt tevens een belangrijke rol dat we willen samenwerken met een robuuste partij, die zijn waarde heeft bewezen en die ons kan helpen onze ambities te verwezenlijken. Lees verder

Elektrip krijgt ondersteuning voor nieuwe experimenten

De bekendste auto's van Elektrip: de Smarts; vrijwel iedereen heeft deze 2-persoons auto's weleens zien rijden

Al meer dan een jaar heeft LochemEnergie 12 elektrische deelauto’s die worden aangeboden onder de naam Elektrip. Elke auto wordt anders gedeeld. Zo deelt de gemeente Lochem in de weekends met onze leden en hebben 3 leden in Almen een abonnement voor vaste dagen. Daarnaast zijn er natuurlijk auto’s voor de losse verhuur.
De werkgroep Elektrisch Vervoer is in 2016 druk geweest om de bezettingsgraad voldoende hoog te krijgen, maar we moeten concluderen dat we er nog niet zijn. Er zijn nieuwe experimenten nodig om onze  elektrische deelauto’s optimaal in te zetten.

Charge and Go

Vanaf oktober dit jaar krijgt Elektrip ondersteuning van een regionaal project: Charge en Go. In dit 4-jarige project zitten diverse bedrijven die elektrisch rijden willen bevorderen met innovaties.

Lees verder

HIER opgewekt: netwerken en inspiratie opdoen

Namens LochemEnergie bezochten Paul Stolte en Henk Stormink op 18 november jl. het Evenement HIER Opgewekt, editie 2016. Na 5 jaar is dit jaarlijkse evenement uitgegroeid tot een belangrijk kennis- en netwerkmoment op het gebied van lokale duurzame-energie-initiatieven.

Een belangrijke taak van HIER opgewekt is het ontwikkelen van kennis. Hiervoor wordt gewerkt met zgn. kennisclusters. Een kenniscluster is een soort denktank die circa vier keer per jaar bij elkaar komt. De clusters bestaan uit koplopers en experts, en richten zich op thema’s die spelen onder lokale duurzame-energie-initiatieven. In 2016-2017 zijn de onderwerpen financiering, zonneparken en coöperatie-ontwikkeling. Daarnaast komen ook nieuw opkomende onderwerpen aan de orde zoals slimme netten, collectieve warmte en energiebesparing.

Lees verder

Energiebespaartips III

Verlichting

21 december is de kortste dag van het jaar, wat betekent dat er vaak, lang en veel lampen in uw huis zullen branden. Tijd dus voor wat bezuinigingstips op het gebied van verlichting.

Tips

 • Maak optimaal gebruik van daglicht in uw huis, dan hoeven de lampen minder vaak aan. Open bijvoorbeeld vitragegordijnen en schuif planten opzij.
 • Laat lampen niet onnodig branden. Doe ze uit zodra u een ruimte verlaat, ook als dat maar kort is. Laat ledlampen en buitenlampen evenmin onnodig aan.
 • Gebruik led- of spaarlampen. Maak een rondje door uw huis en check of er nog ‘foute’ lampen aanwezig zijn. In een gemiddeld Nederlands huishouden branden nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen!
 • Gebruik zo min mogelijk halogeenverlichting. De kwaliteit is weliswaar erg goed, maar halogeenlicht kost wel meer energie. Led-lampen zijn 75% zuiniger en gaan maar liefst 7,5 x langer mee.
 • Gebruikt u lampen met een dimmer eigenlijk alleen maar in gedimde stand? Overweeg dan om een lamp met een lager wattage te plaatsen. Dit is qua energieverbruik efficiënter.

Kosten

Ledlampen zijn in aanschaf weliswaar duurder dan gloeilampen, máár...

 • u bespaart met ledlampen maar liefst 85% op de elektriciteitskosten,
 • ledlampen gaan veel langer mee. Ze hebben 15.000 branduren en een gloeilamp slechts 1.000. Met andere woorden: de aanschafkosten van 1 ledlamp zijn dus te vergelijken met die van 15 gloeilampen.

Gaat u lampen vervangen?

Begin met de lampen die het meest branden en veel licht geven, daarvan is de terugverdienperiode korter en er is de meeste energie mee te besparen. 

Oude gloei- en halogeenlampen mogen in de vuilnisbak. Spaarlampen moet u apart inleveren, want daar zit kwik in.

Aanvulling op Energietips II: Verwarming

Een van onze lezers reageerde op het advies om een CV-ketel te vervangen door een HR-ketel. Ze geeft aan dat een CV-ketel algauw 15 jaar meegaat. En dat terwijl de minister van Economische Zaken in zijn route naar energietransitie heeft genoteerd dat onze woningen in 2050 niet langer op het gasnet aangesloten horen te zijn. Denk dus vooral na over andere mogelijkheden om uw huis te verwarmen, bijvoorbeeld met warmtenetten, elektrische oplossingen en biogas. Het voert te ver om in de nieuwsbrief op alle mogelijkheden in te gaan, maar kijkt u eens op de site van HIER verwarmt.

We bedanken de oplettende lezer hartelijk voor haar kritische blik. Hebt u ook aanvullingen op de Energiebespaartips? Laat het ons weten!

Alle goeds gewenst!

 

December. Qua weersomstandigheden is het vaak een donkere, grijze maand. Mijn zonnepanelen weten daar alles van. Toch was hun totaalopbrengst dit jaar fantastisch. LochemEnergie hoopt u in het nieuwe jaar met nog meer eigen energie van dienst te kunnen zijn.

Om het sombere weer te trotseren steken we binnen gewoon wat extra kaarsen aan en genieten we van vrienden, familie en natuurlijk lekker eten.

Namens het bestuur van LochemEnergie wens ik u bijzonder mooie dagen en een gezond en zonnig 2017!

Nico Groen,
voorzitter