Zonnepanelen op de Barchschole = Zon op school!

Datum: 
13/11/2015

Begin 2016 worden op het dak van de Barchschole ruim 60 zonnepanelen geplaatst. Jaarlijks zullen deze panelen zo’n 14.000 kWh opwekken, voor eigen gebruik door de school. LochemEnergie heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld, net als eerder dit jaar op de Vullerschool in Gorssel.

Met de Barchschole wordt weer een school toegevoegd aan het lijstje met scholen die schone energie opwekken en tegelijkertijd flink besparen op hun energierekening!

LochemEnergie is toch zeker Sinterklaas niet?

De zonnepanelen vragen om een investering van maar liefst € 26.000. De panelen worden aangeschaft door LochemEnergie. Op termijn zullen ze worden overgedragen aan de Barchschole. Hoe kán zoiets, zult u denken.

  • LochemEnergie heeft een beroep gedaan op een subsidie van de regio Stedendriehoek van € 10.000. Alleen coöperaties zoals LochemEnergie kunnen zoiets doen.
  • Daarnaast heeft LochemEnergie gevraagd om op een participatiesubsidie bij de provincie Gelderland. Dit houdt in dat de ouders van de basisschool 25% van de panelen betalen, waarna de provincie ook 25 % van het bedrag betaalt. Ouders kunnen zoncertificaten kopen voor € 50 per stuk. Na 6 jaar worden deze certificaten uitgekeerd met een waarde van € 60 per stuk. Hiermee wordt de betrokkenheid van ouders bij de verduurzaming van de school vergroot.

Opbrengst zichtbaar

Voor Zon op School is een speciaal energiedashboard ontwikkeld. Op het dashboard is te zien hoeveel energie de zonnepanelen opwekken en hoeveel energie de school aan stroom en gas verbruikt. Het dashboard heeft ook een scheurkalender met elke week weer een nieuwe opdracht of tip. Op die manier blijft Zon op School continu onder de aandacht.

Zon op School is een samenwerking van de energiecoöperaties: deA (Apeldoorn), EBEM (Brummen), Energierijk Voorst (Voorst), LochemEnergie (Lochem) en ZET (Zutphen). De provincie Gelderland draagt financieel bij aan Zon op School.