Werkgroep waterstof in gesprek met Rob van Hattum van de VPRO

Datum: 
25/03/2019

Waterstof veelbelovend, maar ... er is een belangrijke kanttekening

Rob van Hattum, maker van de VPRO-Tegenlicht documentaire Deltaplan Waterstof was te gast bij LochemEnergie op maandag 25 maart, 17.30 uur, tijdens een van onze info-bijeenkomsten met pizza voor vrijwilligers: gezelligheid maar met een inhoudelijk thema. Rob van Hattum: “In de jaren 80 heette dat alternatieve energie: hippies die bezig waren om met kleine zelfgebouwde windmolentjes hun eigen energie op te wekken. Waterstof was toen al een item. Ik ben dat altijd blijven volgen, want zeiden ze, over 25 jaar ... We zijn nu 35 jaar verder. Ik was benieuwd wat de stand van zaken is en heb daar de Tegenlicht-documentaire over gemaakt. Die heeft veel reacties opgeroepen, niet alleen positieve.”

Wijk Berkeloord en werkgroep waterstof

LochemEnergie heeft een werkgroep Waterstof, geleid door architect en energiecoach Guus Westgeest. De werkgroep is vooral actief in de wijk Berkeloord, een oude wijk in stad Lochem met monumentale panden. Hier zijn uitdagingen te over als het om duurzaamheid gaat. Moeilijk te isoleren huizen, waar zonnepanelen of warmtepompen zijn lang niet altijd zijn toegestaan. Waterstof door de bestaande aardgasleidingen zou wellicht een oplossing kunnen zijn. Guus gaf een degelijke uiteenzetting over wat de stand van zaken is in het denken over waterstof binnen LochemEnergie en welke onderzoeksvragen er voor liggen. Samen met de bewoners van de wijk Berkeloord gaat de werkgroep proberen meer antwoorden te vinden.

Thijs de la Court maakt ernstige kanttekening

Na een goed gesprek stonden de pizza’s én een glaasje klaar voor iedereen. Om 19.30 uur togen de aanwezigen rap naar de begane grond van het Stadshuus, waar de Tegenlicht meetup plaatsvond met zo’n 80 belangstellende Lochemers. Groot enthousiasme daar voor waterstof: bestaand leidingennet gebruiken, geen dure investeringen nodig voor huishoudens, oplossing voor de Groningers, het nieuwe goud enzovoort. Thijs de la Court gooide wat roet in het eten in de ogen van een aantal aanwezigen. Hij wees terecht op het feit dat de beschikbaarheid van grote hoeveelheden ‘groene waterstof’ (waterstof geproduceerd uit schone zon- of windenergie) nog tot minstens 2035 of 2040 op zich zal laten wachten. Hij sprak de vurige wens uit dat mensen niet tot die tijd zouden wachten om maatregelen te nemen om het gebruik van aardgas te verminderen of om ervan af te komen. Wij zijn dat zeker met hem eens. Een goede reden om een afspraak met een energiecoach te maken, om eens over mogelijkheden te sparren.