Vrijwilligers 'lekker in de wind'

Datum: 
07/06/2018

Op zaterdag 28 april was er een uitje voor de vrijwilligers van LochemEnergie. We bezochten Keigroen in Hengelo GLD: een bedrijf dat zich o.a. bezighoudt met kleine windturbines. Joost Leenen en Jan Boverhof ontvingen ons hartelijk en boden een interessant verhaal over de combinatie van zon en wind bijvoorbeeld. Leuk ook om vrijwilligers van andere werkgroepen te ontmoeten. Voor herhaling vatbaar!

In de pauze werd de windturbine van 3 kW van dichtbij bewonderd

Wat doet Keigroen?

Keigroen houdt zich bezig met zonnepanelen en windturbines. Wat betreft de windturbines ontzorgt Keigroen haar klanten. In het voortraject wordt een Quickscan op locatie gedaan, en er is hulp bij de diverse vergunningaanvragen en subsidie- en fiscale regelingen. Daarnaast kan Keigroen ook adviseren over een combinatie met zonnepanelen, voor met name zonne-energie in de zomer en windenergie in de winter (een mooie combi).

Welke turbines zijn er?

Keigroen importeert haar turbines uit Spanje, van het bedrijf Enair. De turbines zijn er met een vermogen van 3, 5, of 25 kW (eind 2018 ook 60 kW). Ze staan op een hoge paal of een vakwerkmast van minimaal 20 m hoog. In de gemeente Lochem is de maximaal toegestane hoogte 15 m. Dat is dus pech, want de terugverdientijd van de turbines is 10 jaar terwijl ze 25 jaar meegaan (net als zonnepanelen). Met de turbine van 3 kW kan per jaar 5500 kWh worden opgewekt. Kosten: € 8500 excl. plaatsing.

Voor herhaling vatbaar!

Het was leuk om vrijwilligers van andere werkgroepen te ontmoeten. En je leert weer wat nieuws – ook leuk! Het is overigens ook fijn om te merken dat er steeds meer mensen bezig zijn met duurzaamheid. Dat geeft de burger moed.