Vraag nog voor 1 januari 2021 je energielabel aan!

Datum: 
26/08/2020
Categorie: 

Ga je in de komende 10 jaar je huis verkopen? Vraag dan nu nog een energielabel aan. Tot 1 januari kan dat nog via een versnelde en goedkope procedure. Na 1 januari wordt het een stuk duurder. Hulp nodig? LochemEnergie biedt alle leden gratis aanvraaghulp.

Aanvraag energielabel woningen gaat veranderen
In 2015 kreeg elke woning gratis een Voorlopig energielabel. Bij verkoop of verhuur van een woning moet zo’n voorlopig energielabel echter definitief worden gemaakt. Alleen dit jaar kun je een definitief energielabel nog zelf aanvragen, voor ca. € 10. Met ingang 1 januari 2021 wordt een huisbezoek van een erkend energieadviseur verplicht, waardoor de aanvraag € 100 tot € 200 gaat kosten. Voordeel is wel dat de energieadviseur verbetermogelijkheden op maat zal geven.
Leden die dit jaar nog een energielabel willen aanvragen, kunnen daarbij (gratis) hulp krijgen van LochemEnergie. Nog geen lid? Word het dan! Het energielabel blijft 10 jaar geldig.

Zelf aanvragen, evt. met (gratis) hulp van LochemEnergie
Het huidige energielabel wordt aangevraagd via www.energielabelvoorwoningen.nl. Nadat je aanvraag is ingediend, checkt een erkend deskundige jouw aanvraag door de bewijzen die je aanlevert te controleren. Voor deze check vraagt de deskundige administratiekosten (ca. € 10).
Wil je hulp bij het indienen van de aanvraag? Maak dan een afspraak via email: info@lochemenergie.net.  Zorg ervoor dat je tijdens je afspraak de volgende zaken bij je hebt:

 • je eigen laptop of je email inloggegevens
 • je digiD-gegevens
 • bewijsstukken (foto’s en/of facturen) van:
  mechanische ventilatie
  dubbel glas
  cv-ketel/warmtepomp/pelletketel
  zonnepanelen
  isolatie van de woning (welk jaar uitgevoerd?)

Let op: Aan het einde van de aanvraag moet de betaling plaatsvinden (de kosten van de door jou geselecteerde deskundige). Deze betaling kan via een factuur of met IDEAL (neem in dat geval benodigde spullen mee voor on-line betaling).

Huisbezoek van een erkend energieadviseur verplicht m.i.v. 1 januari 2021
Met ingang van 1 januari 2021 kun je een energielabel alleen nog aanvragen door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd de woning. De adviseur neemt de kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan. Het nieuwe label is dus een stuk verbeterd, maar gaat jou als woningeigenaar ook veel meer kosten.