Tijd om zonnepanelen schoon te maken?

Datum: 
07/03/2019
Categorie: 

Nog even en de lente begint. De maanden met maximale zonnestraling zijn in aantocht. Voor wie zonnepanelen op zijn dak heeft, is het een goed moment om te checken of ze vuil zijn. Dat kan namelijk in opbrengst schelen. Een fikse regenbui helpt al flink, maar in sommige gevallen is goed schoonmaken nog beter. Een aantal handige tips om zelf aan de slag te gaan. En een paar links naar websites met uitgebreide instructies.

  • Controleer of je panelen echt vuil zijn (vogelpoep, stof, zand, stuifmeel). Alleen als dat duidelijk het geval is, heeft het zin om aan de slag te gaan. Op een schuin dak is onder normale omstandigheden eens in de paar jaar schoonmaken voldoende. De regen spoelt al veel vuil weg. Bovendien zit er een vuilafstotende laag op de panelen. Op een plat dak met panelen met een lage helling is eens per jaar schoonmaken aan te bevelen.
  • Safety first! Haal geen gevaarlijke toeren uit. Is je dak lastig bereikbaar, dan kun je de panelen vanaf de grond schoonspuiten met een tuinslang. Schakel de installatie tijdens het schoonmaken uit. Ga je wel een schuin dak op, gebruik dan altijd valbeveiliging. Of huur anders een vakman in, bijvoorbeeld een glazenwasser of een reinigingsbedrijf voor zonnepanelen.
  • Zijn er hardnekkige vuilresten, dan kun je vanaf de grond een uitschuifbare wisser gebruiken en naspoelen met tuinslang. Het beste is om schoon te maken als er niet te veel zon is. Anders droogt het water te snel op en blijven er resten achter.
  • Is je dak wel makkelijk bereikbaar (bijvoorbeeld een plat dak), gebruik dan een zachte spons met warm water (liefst gedestilleerd of regenwater) en een speciaal reinigingsmiddel (niet bijtend!). Allesreiniger, groene zeep, schuurmiddelen, schuursponsjes en hoge drukspuiten zijn allemaal uit den boze. Daarmee kun je de beschermlaag of de panelen beschadigen. Poets niet in de volle zon, want dan kunnen de panelen zo heet zijn dat je ze beter niet kunt aanraken.

Meer weten? Googelen levert veel sites op met informatie. Een paar suggesties: www.greenchoice.nl/zonnepanelen ; www.zonnepanelen.net/schoonmaken/