SWL sluit aan op auto-deelplatform LochemEnergie/Elektrip

Datum: 
04/02/2020

Vanaf eind 2019 leaset  Stichting Welzijn Lochem (SWL) twee elektrische auto’s van LochemEnergie voor de dienstreizen van de medewerkers. Beiden zijn voorzien van een kastje waardoor ze aangesloten zijn op het auto-deelplatform van LochemEnergie/Elektrip en dus ook via een app gebruikt kunnen gaan worden door inwoners van de gemeente Lochem. Maar eerst gaat SWL er zelf mee aan de slag. LochemEnergie en SWL ontwikkelden daarvoor een plan.

Royale vierpersoons auto’s

Eerder maakte SWL gebruik van de kekke Smart for2. Altijd goed zichtbaar met de fris groen-witte kleuren, maar soms beperkt door de 2 zitplaatsen. Er is nu gekozen voor twee tweedehands 4-persoons Nissan Leafs. Daarmee kunnen ook ritten gemaakt worden voor mensen die zorg nodig hebben. De Nissan in Lochem staat op het parkeerterrein bij de Action, maar er wordt gezocht naar een locatie dichter bij de bibliotheek waar SWL kantoor houdt. In Gorssel staat de auto op het parkeerterrein bij de Oldenhof.

Gefaseerde invoering

SWL heeft er bewust voor gekozen om te beginnen met een kleine groep, en die vervolgens steeds uit te breiden. Na een instructie over de reserveringsapp van LochemEnergie/Elektrip gaan nu eerst de medewerkers van SWL oefenen met het delen van de auto’s. In de app kan je direct zien of een auto beschikbaar is, en hoe vol de accu. Dat werkt erg gemakkelijk.

Half februari krijgen de chauffeurs in Gorssel een training. Zij rijden nu op de bussen, waar ook rolstoelen in kunnen. Zo’n grote bus is niet altijd nodig en ook niet altijd prettig voor ouderen, dus dan kunnen ook deze Nissans ingezet worden. Daarna – in maart/april - zijn de andere (bijna 300) vrijwilligers aan de beurt. En als dat allemaal soepel loopt, dan kunnen de auto’s beschikbaar worden gesteld aan de inwoners van Lochem en klanten van LE/Elektrip.

Hulpteam

Omschakelen naar elektrisch rijden vraagt begeleiding. SWL heeft dat goed geregeld. Het rijden met een ‘automaat’ went snel, maar de angst om niet op tijd te kunnen laden maakt soms onzeker. Een mooi verhaal over de voordelen van elektrisch rijden is dan niet voldoende, je moet het gewoon ervaren. Een enthousiaste SWL-medewerker heeft zich opgeworpen om voor zijn collega’s proefritjes te verzorgen en met hen te oefenen bij de laadpaal. Hij is deel van een team van 4 medewerkers dat bereikbaar is, bij vragen of problemen onderweg.

Meer samenwerken

SWL vindt duurzaamheid net zo belangrijk als LochemEnergie. Auto’s delen is daarvan een belangrijk onderdeel. Voor het klimaat, de grondstoffen, de vrije ruimte in de straat maar ook de sociale kant. SWL steunt LochemEnergie daarom in haar werk voor de verduurzaming van de gemeente Lochem. We kijken daarnaast of we op meer terreinen samen kunnen werken.

*/ */