Salderingsregeling verdwijnt, maar zonnepanelen blijven renderen

Datum: 
07/04/2020

We wisten al dat de gunstige salderingsregeling vanaf 2023 langzaam wordt afgebouwd. Nu is ook duidelijk hoe de nieuwe regeling eruit gaat zien. Het goede nieuws: een investering in zonnepanelen is nog steeds winstgevend. Bovendien biedt de nu voorgestelde regeling nieuwe voordelen. Elke kilowattuur die je opwekt wordt geld waard ...

Waarom verandert de salderingsregeling?
De salderingsregeling van de overheid houdt in dat je de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert mag wegstrepen tegen de stroom die je van het elektriciteitsnet afneemt. De regeling dateert van 2004 toen het nog 25 jaar duurde voordat zonnepanelen terugverdiend waren. In 2015 was de terugverdientijd nog maar 7 jaar. Panelen werden steeds efficiënter en goedkoper. Daarom wil de overheid nu het geld vrijmaken voor andere verduurzamingsmaatregelen zoals het isoleren van huizen. 

Wat gaat er veranderen?
Onze regering wil in de periode van 2023 – 2031 de salderingsregeling langzaam afbouwen. Voor elke kilowattuur stroom die je aan het net levert, krijg je dan een vergoeding van je energiebedrijf.  Milieu Centraal maakte een vergelijking voor de aanschaf van een set van 10 zonnepanelen in 2020 en in 2023. In 2020 aangeschafte zonnepanelen zouden in 6 jaar en 11 maanden terugverdiend zijn, in 2023 aangeschafte panelen in 8 jaar en 2 maanden. Dat is nog steeds erg interessant. 

Voordeel van de nieuwe regeling
De huidige salderingsregeling geldt alleen voor de hoeveelheid energie die je per jaar gebruikt. Daarboven krijg je een terugleververgoeding. Binnen de nieuwe regeling maakt het niet meer uit wat je verbruik is. Elke kilowattuur die je opwekt wordt geld waard, maar wel veel minder dan de prijs die je betaalt bij de energiemaatschappij. Dat stimuleert om zoveel mogelijk van je eigen energie te gebruiken. Door overdag de wasmachine aan te zetten bijvoorbeeld of overdag laden van een elektrische auto. De investering in een huisaccu wordt hiermee ook echt interessant.