Saldering 2 jaar extra verlengd

Datum: 
09/05/2019

Goed nieuws voor mensen met zonnepanelen. De salderingsregeling blijft nog gelden tot 2023. Minister Wiebes had al eerder bekend gemaakt dat de regeling in ieder geval ook volgend jaar nog wordt gehandhaafd. Hij heeft laten weten dat deze nu twee extra jaren is verlengd. Pas vanaf 2023 zal de saldering tot 2031 stap voor stap worden afgebouwd.

Tot 1 januari 2023 biedt de salderingsregeling 100% belastingvoordeel op zonne-energie die aan het net wordt teruggeleverd. Daarna wordt dat voordeel steeds iets minder, tot 0% in 2031. Dan blijft er voor teruggeleverde stroom alleen nog een vergoeding van het energiebedrijf over. Volgens het kabinet zal door de dalende kostprijzen van zonnepanelen de terugverdientijd ongeveer 7 jaar blijven.

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle huizen een stroommeter met twee telwerken hebben. De netbeheerders hebben aangegeven dat die datum haalbaar is. Zo kan de stroom die wordt geleverd en de stroom die wordt gekocht, apart gemeten worden. Een ouderwetse meter die kan terugdraaien, mag dan niet meer.