Online bijpraatsessie kernenergie door John Kerkhoven

Datum: 
27/10/2020

Kernenergie toch een optie!? 

Een bijpraatsessie over feiten en fabels 
 
Lange tijd leek het dat de discussie over kernenergie beslecht was: te gevaarlijk, te duur, niet circulair. Maar ineens staat kernenergie weer volop in de belangstelling: kernenergie kan de energietransitie mogelijk goedkoper maken. 
 
Dit jaar verschenen er twee onderzoeksrapporten op het bureau van minsister Wiebes met een tegengestelde uitkomst. Dat roept natuurlijk veel vragen op. Wat zijn de feiten? Wat zijn de fabels? We organiseren daarom op  maandag 16 november om 20.00 uur een online bijpraat sessie via zoom voor informatie en discussie. 
 
John Kerkhoven, managing partner van Kalavasta en mede-opsteller van het eerste rapport zal daarbij een presentatie geven. John woont in Lochem en is al lange tijd lid van LochemEnergie. We denken dat het een boeiende, maar in ieder geval zeer informatieve avond gaat worden.
 
 
Wat? Online bijpraatsessie kernenergie
Wanneer? maandag 16 november, 20:00
Waar? Thuis achter de computer, via Zoom
Wie? John Kerkhoven, Kalavasta
 

Twee tegengestelde rapporten! Wat is er aan de hand?

John Kerkhoven/Kalavasta kreeg in 2019 samen met Bureau Berenschot de opdracht van minister Wiebes van Economische Zaken om te onderzoeken of kernenergie misschien toch een bijdrage zou kunnen leveren aan de klimaatdoelstelling voor 2050. In april 2020 brachten zij hun rapport uit. Hun conclusie was dat de kosten van kernenergie vergelijkbaar zijn met die van zonne- en windenergie, maar dan moet atoomstroom wel altijd voorrang krijgen op het elektriciteitsnet én de overheid moet een groot deel van de financiële risico's op zich nemen. Gebeurt dat niet, dan is kernenergie duurder.
 
Op 23 september jl. verscheen er een tweede rapport van het Weense ENCO, ook in opdracht van minister Wiebes, met geheel andere conclusies: ‘Kernenergie hoeft niet duurder te zijn dan wind- en zonne-energie’. Minister Wiebes vindt de tegengestelde conclusies geen probleem en heeft het ENCO-rapport naar de Tweede Kamer gestuurd. John Kerkhoven reageerde op Radio 1: “Dit rapport zit vol omissies en rekenfouten.” En “waarom wordt dit rapport niet beoordeeld door het Planbureau voor de Leefomgeving, net zoals ons rapport?” Genoeg stof tot nadenken vinden wij.