Masterstudent komt met slimme adviezen

Datum: 
10/06/2019

Drieënhalve maand lang deed Martijn Oudshoorn intensief onderzoek bij LochemEnergie. Onlangs presenteerde de Masterstudent Energie en Milieuwetenschappen het eindresultaat. Hij zocht uit met welke huisscantool onze energiecoaches het beste uit de voeten kunnen. Ook heeft hij een handig model ontwikkeld waarmee we de energietransitie in Lochem voortaan ‘op een bierviltje’ kunnen berekenen. Van de Rijksuniversiteit in Groningen kreeg hij een heel mooi cijfer voor zijn presentatie: een 8! Bij LochemEnergie zijn we blij met zijn uitstekende adviezen. Bedankt Martijn!

Martijn Oudshoorn

Wat is de beste energiescan?

Hoe bereken je op een simpele manier hoe je in een huis energie kunt besparen? Wat gaat het kosten en wat krijg je er als bewoner voor terug? Daar zijn verschillende tools voor in omloop, waarvan Martijn er 6 kritisch heeft doorgelicht. Met als resultaat dat er 2 overbleven: de huisscan van Greenhome en die van HOOM. Wat Martijn betreft komt de laatste als beste uit de bus. Aan ons de beslissing of de energiecoaches daar inderdaad mee aan de slag gaan.

Verder ziet Martijn kansen om de ‘klantreis’ bij LochemEnergie verder te verbeteren. Het gaat om de verschillende stappen die mensen doorlopen om klant bij ons te worden én te blijven, vanaf het eerste contact met het Energieloket tot en met de nazorg als de energiebesparende maatregelen eenmaal zijn doorgevoerd. Dat traject kan nóg professioneler.

Rekentool op gemeentelijke schaal

Een ander belangrijke uitkomst van zijn onderzoek is het Lochem Energie Mix Model (LEMM). Wat de huisscan op microniveau doet, kan het LEMM op macroniveau. Daarmee kun je snelle berekeningen maken over energiemaatregelen op gemeentelijke schaal. Stel bijvoorbeeld dat Lochem duizend huishoudens gasloos zou willen maken, hoeveel zonnepanelen en/of windmolens heb je dan nodig? In dat verband doet Martijn ook de suggestie om de energiecoaches niet alleen per woning adviezen te laten geven, maar ook te kiezen voor een wijkaanpak. Beleg een buurtbijeenkomst en mik zo op grootschaliger en effectievere verduurzaming.

Nog meer studenten

Tot slot van zijn presentatie sprak Martijn nog lovende woorden over LochemEnergie: ‘Het was ontzettend leerzaam. Dit is een hele mooie en interessante club. Ik weet zeker dat het voor meer studenten zeer aantrekkelijk is om hier onderzoek te doen.’ Daarmee slaat hij de spijker op z’n kop, want inmiddels hebben we Hannah Fröb in huis, student sociale geografie, planologie en milieu aan de Radboud universiteit van Nijmegen. Zij onderzoekt in hoeverre LochemEnergie een bijdrage kan leveren aan de infrastructuur voor laadpalen.