LochemEnergie genomineerd voor Computable Award 2018

Datum: 
06/09/2018

LochemEnergie, Greenchoice en energiemarktplaats Hanzenet zijn genomineerd voor de Computable Award 2018, in de categorie Digitale Transformatie van het Jaar. Reden hiervoor is het pilotproject dat afgelopen winter draaide met een op blockchain gebaseerde virtuele energiemarktplaats. Op deze marktplaats verhandelden vijftig deelnemers hun eigen opgewekte energie zonder inmenging van externe professionele partijen. De verwachting is dat met dit soort oplossingen straks energiecoöperaties, ‘gasloze wijken’ of andere energie-deel-initiatieven een eigen, passende ‘bedrijfsvoering’ kunnen ontwikkelen. Wilt u ook stemmen? Klik hier >>>

Wat houdt het project in?

Met dit pilotproject willen Greenchoice, HanzeNet en LochemEnergie nieuwe technologieën uitproberen. Experimenten met slimme energienetwerken die onderling energie uitwisselen zijn niet nieuw, maar voor zover bekend wordt dit wel de eerste energiemarktplaats die gebaseerd is op blockchain. Op lokaal niveau worden via de slimme meter het aanbod en het verbruik van energie gemeten. De lokale opslag (buurtbatterij) wordt in het project gesimuleerd door het berekenen van de hoeveelheid gesaldeerde energie. Ook de administratieve handelingen tussen de deelnemers, zoals de facturering van verbruikte en geleverde energie, worden in het systeem geïntegreerd.

Waarom is het nodig?

Het project moet duidelijk maken of een gedecentraliseerde marktplaats zinvol en handig is. Steeds meer mensen wekken immers hun eigen energie op via zonneparken, windmolens en zonnepanelen op eigen dak. Het aantal energiecoöperaties neemt sterk toe. De uiteindelijke wens van de initiatiefnemers is om het systeem in de toekomst te kunnen inzetten als totaaloplossing voor bijvoorbeeld een energiecoöperatie, een gasloze wijk of andere soortgelijke initiatieven waar de gebruikers elkaar helpen door het delen van energie en infrastructuur.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl

Blockchain

Je komt het woord steeds vaker tegen: blockchain. Weten wat het is? Lees het volgende (begrijpelijke) artikel.