LochemEnergie gaat ondernemen met elektrische deelauto’s!

Datum: 
06/11/2019

Op de ALV van 31 oktober gaf Tonnie Tekelenburg het startsein voor een grote auto-deel-campagne door de leden aan het denken te zetten over 4 opties voor autodelen: -1. Losse verhuur -2. Jij investeert maar LochemEnergie koopt nieuwe auto voor jou met 25% korting -3. ‘Adoptie van een leaseauto' en -4. Je eigen elektrische auto inbrengen. Dat gaf leuke reacties! De aanleiding voor deze campagne was dat op de ledenvergadering van 15 mei jl. 42 van de 44 leden zeiden het een goed idee vinden als LochemEnergie zou gaan ondernemen met elektrische deelauto’s. Top! Dat moet dus lukken. Zeker ook met de fijne reserveringsapp. Hoe het werkt? >>>

Optie 1: Losse verhuur

Deze manier van delen is heel geschikt om (benzine- of diesel) auto's te vervangen waarmee minder dan 8000 km per jaar wordt gereden. Je bespaart namelijk aanzienlijk op de vaste lasten. Verspreid over de gemeente Lochem staan 13 elektrische auto's en 2 e-busjes die door iedereen gehuurd kunnen worden. Huren kan op 2 manieren: via een prepaid bundel (groot of klein) waarmee je een aantal credits krijgt of via een abonnement (klein of groot) waarmee je maandelijks een x-aantal credits ontvangt.

Optie 2: Voordelig investeren in een nieuwe elektrische (deel)auto

Rijd je meer dan 10.000 km, denk dan eens aan optie 2: je wilt een nieuwe elektrische auto kopen, maar doet dat via LochemEnergie. Je betaalt slechts 75% van de nieuwprijs doordat LochemEnergie ondernemersvoordelen en inkoopkorting heeft. Je betaalt zelf het onderhoud en de verzekering. Je rijdt zoveel je wilt in de auto, maar daarbuiten wordt de auto gedeeld. Hiervoor bouwt LochemEnergie de TMF-reserveringsapp in jouw auto. LochemEnergie betaalt dit apparaat én het abonnement erop vanwege een provinciale subsidie. Jij krijgt 75% (excl. BTW) van de verhuuropbrengst. Wanneer de deelovereenkomst wordt beëindigd (na 4 jaar), ontvang jij 75% (excl. BTW) van de restwaarde van de auto.

Optie 3: 'Adoptie van een leaseauto'

Bij deze optie is geen sprake van kopen maar van leasen. Jij zoekt een groepje buren, vrienden en/of familie (3-6 personen) met wie je de auto wilt delen. Samen beslissen jullie wat voor merk en model auto jullie willen en jullie maken onderling afspraken over het gebruik van de auto. LochemEnergie kan helpen bij het opzetten van jullie deelgroep. Als het om een nieuwe leaseauto gaat, bouwt LochemEnergie voor jullie de deelapp in en zorgt voor de betalingen hiervan, ook vanwege de provinciale subsidie om deelauto's te promoten.

Optie 4: Je eigen e-auto delen

Als je al een elektrische auto hebt, kun je hem via LochemEnergie delen. Inbouw van de reserveringsapp is wel noodzakelijk. Is je auto van na 1 mei 2019, dan verzorgt LochemEnergie de app gratis vanwege de provinciale subsidie. Zo niet, dan moet er een verdeling van de kosten worden afgesproken. Jij ontvangt 75% (excl. BTW) van de verhuuropbrengst.

Superhandige reserveringsapp

We vinden dat we iets heel moois te bieden hebben met de reserveringsapp van de coöperatie TMF. De app maakt auto-delen namelijk heel gemakkelijk: je ziet direct of een auto beschikbaar is, hoe vol de accu is, en je kunt gemakkelijk aangeven of het een privé-, dienst- of woon-werkrit betreft.

Een elektrische auto vinden velen van ons al vrij normaal, maar een auto delen zit nog niet 'tussen onze oren'. En dat terwijl er genoeg goede argumenten zijn om het wel te doen en het delen dankzij de app heel gemakkelijk wordt! Doet u mee?

Voor optie 1, losse verhuur kijk op elektrip.nl
Voor optie 2 t/m 4 neem contact op met tonnie.tekelenburg@lochemenergie.net