Let op: nieuwe verandering salderingsregeling

Datum: 
23/05/2022

De afbouw van de salderingsregeling wordt met nog een jaar uitgesteld, te weten tot 1 januari 2025. Vanaf dat kalenderjaar krijgen de eigenaren van zonnepanelen echter versneld minder voordeel, om zo de opgelopen achterstand op het oorspronkelijke wetsvoorstel (afbouw salderingsregeling per 1 januari 2023) in te lopen.

Lees verder

Salderen betekent dat je in een jaar de afgenomen en opgewekte met elkaar mag verrekenen, zodat je alleen je netto-verbruik betaalt. Gevolg hiervan is dus dat de prijs die je krijgt voor de stroom die je teruglevert aan het stroomnet, hetzelfde is als de prijs die je als kleinverbruiker betaalt voor de stroom die je afneemt van het net. Het schema laat zien dat je in 2030 niet langer dezelfde prijs krijgt voor de stroom die je teruglevert. Wel krijg je een ‘redelijke vergoeding’. Toenmalig minister Wiebes maakte begin 2020 al bekend dat die redelijke vergoeding 80 procent van het leveringstarief zal zijn.

Terugverdientijd verandert

Het afbouwen en uiteindelijk stoppen met de salderingsregeling betekent dat de terugverdientijd voor zonnepanelen langer wordt. Doordat er stapsgewijs wordt afgebouwd, is het echter lastig om de terugverdientijd van zonnepanelen uit te rekenen. Daarbij komt dat in de periode 2023-2028 de energiebelasting op stroom nog verder omlaag gaat en die op gas omhoog. De totale prijs van elektriciteit hangt in deze tijd echter niet alleen af van de belasting, maar ook van de ontwikkeling van het ‘kale’ leveringstarief. Nog een factor dus die het berekenen van de terugverdientijd bemoeilijkt.
Ondanks dit alles is het goed te beseffen dat zonnepanelen lang meegaan en daardoor beslist financieel aantrekkelijk blijven. En, niet te vergeten: zonne-energie is pure winst voor het milieu!

Wat je het best kunt doen vanaf 2030

Vanaf 2030 behaal je het beste resultaat door je eigen zonnestroom zo min mogelijk terug te leveren aan het net maar zo veel mogelijk op hetzelfde moment te verbruiken. Dat betekent dus overdag je afwasmachine, wasmachine en evt. de droger aanzetten. De meeste moderne machines zijn hiervoor uitgerust met een tijdklok. En vergeet niet om je elektrische auto op het moment dat de zon schijnt, te laden. Hopelijk zijn er in 2030 betaalbare huisaccu’s om je zonnestroom in op te slaan. En wellicht kun je dan ook je zonnestroom via de HanzeBox gaan verkopen … (zie workshop 31 mei).