Kleine windmolens – toch geen optie

Datum: 
21/05/2021
Categorie: 
Een aantal leden van de werkgroep Wind heeft onderzocht of het mogelijk is om met kleine windmolens, met een tiphoogte van 40 m, optimaal gebruik te maken van de netwerkaansluitingen van zonneparken.
 
De zon schijnt immers niet altijd. De piek zonne-energie in de zomer wordt vrijwel naadloos afgewisseld door een piek windenergie in de winter. Hierdoor zou het mogelijk zijn om optimaal gebruik te maken van netwerkaansluitingen van zonneparken. Deze kostenbesparing voor wind zou dus een interessante mogelijkheid kunnen zijn om het rendement van lage windmolens in de Achterhoekse praktijk te testen. Wind Energy Solutions (WES) kan de twee-wiekige molen(s) leveren. 
 
Nader onderzoek heeft de werkgroep echter onlangs doen besluiten om deze kleine turbines niet in te zetten voor een postcoderoosproject nieuwe stijl, vanwege het hoge risico op tegenvallende wind op 30 m hoogte en de te hoge kosten voor de turbine. De werkgroep heeft daarom de plannen in de ijskast gezet.
 
De afbeelding toont een voorbeeld van de twee-wiekige windmolen, die in het Noord-Hollandse Windpark Zijpe in 2020 20% meer produceerde dan verwacht.