Kennismaking met ‘verbindelaar’ Yvonne Nieuwpoort

Datum: 
05/07/2019

Vol enthousiasme is Yvonne Nieuwpoort per 17 juni jl. gestart als Coördinator Vrijwilligers bij LochemEnergie met speciale aandacht voor de energiecoaches. Deze baan is haar op het lijf geschreven, zo blijkt uit haar verhaal. Ze was pelotonscommandant en verbindelaar, ze was project- en programmamanager ICT bij Achmea, ze werkt samen met haar compagnon aan het laadpalenplan van Elektrip, ze is actief voor duurzame mobiliteit bij emovia en de A in Apeldoorn, alwaar ze zelf ook actief is als energiecoach. Ze weet dus waar ze het over heeft als het om leidinggeven, duurzaamheid en energiecoöperaties gaat. We zijn heel blij met haar!


Yvonne Nieuwpoort

Mensen enthousiasmeren en motiveren

Yvonne was vier jaar werkzaam bij Defensie als KVV-er in de functie van peletonscommandant en verbindelaar. Haar taak was het onder meer om gedurende vredestijd dienstplichtigen en beroepsmilitairen gemotiveerd te houden tijdens hun werkzaamheden. Dat lukte wonderwel door op een andere manier leiding te geven: door het bieden van verrassende en motiverende werkzaamheden. Yvonne: ‘Door mensen te verbinden en informatie te delen ontstaat er positieve energie. Dat werkt.’ Toen de dienstplicht werd afgeschaft verviel haar functie.

Vervolgens was Yvonne jarenlang werkzaam bij Achmea in uiteenlopende functies in de ICT als project- en programmamanager. Haar laatste project daar betrof duurzame mobiliteit: hoe bedrijven te verleiden om dit onderwerp in hun beleid op te nemen. Toen dit project eindigde was het voor haar duidelijk dat zij hiermee verder wilde. In 2016 startte ze daarom - samen met haar compagnon - een project-ondersteuningsbureau voor duurzame mobiliteit en circulaire economie. Volgens Yvonne ontbreekt het bij de meeste bedrijven en organisaties aan de implementatiekant aan deskundigheid en ‘handjes’ om adviezen en eigen ambities op het terrein van duurzaamheid te realiseren. Met dit bureau kwam ze in aanraking met emovia (startpunt voor elektrische rijden) en Elektrip van LochemEnergie voor het realiseren van een laadpalenplan in de gemeente Lochem.  

Hoe raakte Yvonne betrokken bij duurzaamheid?

Het kwartje viel in 2007 na het zien van de film van Al Gore, An unconvenient truth. Toen drong de urgentie dat het niet goed gaat met onze planeet in alle hevigheid door en dat we ons gedrag drastisch moeten veranderen willen we nog iets van deze mooie planeet overhouden. “Wij zijn gast op deze aarde en we maken er een puinhoop van en zadelen onze kinderen en kleinkinderen daarmee op.” Het zorgde ervoor dat zij zowel in haar persoonlijk leven als in haar werk anders ging kijken. Thuis betekende dat onder meer een consequente scheiding en dagelijkse afvoer van papier, glas en plastic in de containers in de buurt op weg naar de school van haar zoontje. Op het dak van haar huurhuis plaatste de woningbouwvereniging zonnepanelen. “En één dag in de week eten we geen vlees. Ook hebben we ons een aantal jaren geleden voorgenomen om naast onze eigen rommel, minimaal 2 keer per dag iets van afval (plastic, glas, papier etc.) van de grond op te rapen en netjes weg te gooien. Allemaal kleine stapjes, die je dagelijks kan doen.” Momenteel onderzoekt zij met vrienden of collega’s de mogelijkheden voor elektrisch rijden in een deelauto.

Wat wil Yvonne bereiken bij LochemEnergie?

Naast haar persoonlijke drive om bij te dragen aan een meer duurzame wereld voor kinderen en kleinkinderen werkt Yvonne graag met mensen. In Apeldoorn is Yvonne betrokken bij energiecoöperatie de-A, een met LochemEnergie vergelijkbare coöperatie voor duurzaamheid. Daar is zij energiecoach en zit ze in de werkgroep Duurzame Mobiliteit. Zij vindt verbinding belangrijk, van mensen en ook energiecooperaties. Ze wil graag bijdragen aan een sterke coöperatie waar talenten en kennis van mensen optimaal tot hun recht kunnen komen.

Wanneer is Yvonne tevreden?

De lat ligt hoog voor Yvonne. Zij zal pas echt tevreden zijn als de gemeente Lochem koploper is op het brede gebied van duurzaamheid, waarbij LochemEnergie onder meer de rol van aanjager en kartrekker vervult. En op de lange termijn uiteraard als onze planeet aarde veel meer in balans is.

Yvonne is 50 jaar, woonachtig in Apeldoorn, getrouwd met Hans en heeft een zoon (16).