Interactief mini-museum op wielen

Datum: 
24/09/2021

Binnenkort door de hele gemeente Lochem: Interactief mini-museum op wielen
Van 4 t/m 10 oktober rijdt er een interactief mini-museum door de gemeente Lochem. Het museum ziet eruit als een SRV-wagen – en dat was het vroeger ook. In de wagen maak je een tijdreis door de Achterhoek. Je leert over de periode van de wederopbouw en ziet ons unieke Achterhoekse erfgoed. Vervolgens denk je mee over de toekomst, waarbij duurzaamheid, energietransitie, maatschappelijk draagvlak en leefbaarheid belangrijke thema’s zijn. Eenmaal buiten de wagen kun je in gesprek gaan over de toekomst.

Reis door de tijd
In het eerste deel van het museum zie je de periode van de wederopbouw: voor welke uitdagingen stond men toen? Welke oplossingen werden gekozen? Vervolgens reis je door naar de toekomst in het tweede deel van de wagen. Grote vraag is dan: hoe ziet de Achterhoek er uit als we niets doen aan verduurzaming? Wat kunnen we doen om problemen te voorkomen?
Let op: Deze tweede ruimte is een donkere escaperoom! Alleen door het oplossen van puzzels en spellen breng je weer licht.

Terug in het heden
Stap je eenmaal uit de wagen, dan ben je weer terug in het heden. Ga dan vooral in gesprek met de mensen rondom de wagen, bijvoorbeeld met een energiecoach van LochemEnergie, iemand van het waterschap of misschien wel iemand uit je wijk. Zij zijn ook benieuwd naar wat jij vindt.
Initiatief van 11 gemeenten
‘De nieuwe tijd rijdt’, de naam van het interactieve museum, is een gezamenlijke initiatief van de gemeenten Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen. Zij brengen niet alleen het bijzondere erfgoed uit de wederopbouwperiode in onze regio onder de aandacht, maar slaan ook een brug naar de toekomst waar duurzaamheid, energietransitie, maatschappelijk draagvlak, participatie en leefbaarheid centraal staan.