Intensieve stoomcursus Warmtepompen

Datum: 
01/05/2019

De warmtepomp biedt geweldige kansen, maar vergt ook behoorlijk wat technische kennis. Dat bleek tijdens een informatieve bijeenkomst op 25 april in het kantoor van LochemEnergie. Leden en energiecoaches van LochemEnergie deelden ervaringen en kregen een stoomcursus van deskundige Martin Rittinghaus van De Warmtewinkel. De verschillende technieken, merken, prestaties, toekomstige ontwikkelingen … het kwam allemaal aan de orde. Voor de energiecoaches komt er nog een vervolgbijeenkomst, zodat ze de burgers van de gemeente Lochem nog beter kunnen informeren over het verduurzamen van hun woning. (Interesse? Maak een afspraak voor een gratis energiegesprek via het Energieloket Lochem.)

Lees meer

‘Aftrapavond’ over een complex onderwerp

Meteen bij aanvang van de bijeenkomst maakt Tonnie Tekelenburg duidelijk dat het om een ‘aftrapavond’ gaat, een eerste oriëntatie op een complex onderwerp. Hij vertelt over zijn positieve ervaringen met het warmtepompsysteem in eigen huis. Wel wil hij nog graag het een en ander leren over hoe hij zijn systeem optimaal kan instellen.

Ervaringen van nog meer leden

Ook drie andere leden van LochemEnergie houden een inspirerend verhaal over de toepassing van de warmtepomp in hun eigen woning.
Architect en energiecoach Guus Westgeest bouwde zelf een zo perfect geïsoleerd schuurwoning, dat zijn lagetemperatuursysteem het huis moeiteloos warm kan houden. Bomen die hij uitgekiend om zijn woning heeft geplant, zorgen in de hete zomer voor de schaduw en afkoeling.


 

Paul Stolte vertelt over zijn nieuwbouwhuis, met in elke ruimte vloerverwarming. Hij houdt zijn woning op temperatuur met een systeem dat geen gebruik maakt van buitenlucht, maar van een waterwarmtepomp die werkt met buizen die tot een diepte van 35 meter de grond ingaan (sonde met gesloten bron).
Het verhaal van Wilbert van Rooij maakt duidelijk dat een warmtepomp ook voor hem een prima oplossing is. Zijn lucht-watersysteem in combinatie met gangbare cv-radiatoren en twintig zonnepanelen functioneert naar tevredenheid. Belangrijke tip: zorg dat de temperatuur in de woonruimten niet onder de 17 graden zakt, maar houd ze op constante temperatuur. Te grote temperatuurverschillen kan een warmtepomp niet overbruggen.

De warmtepomp in vogelvlucht

Martin Rittinghaus van De Warmtewinkel heeft twee jaar ervaring als installateur van warmtepompen. Als deskundige geeft hij regelmatig cursussen over het onderwerp. In zijn presentatie voor LochemEnergie gaat hij allereerst in op de vijf belangrijkste systemen die er in omloop zijn: de traditionele airco, het lucht-watersysteem, het water-watersysteem, hybridesystemen en de warmtepompboiler. Wat zijn de kosten, wat is de opbrengst, wat zijn de voor- en nadelen?

Vooral de lucht-watersystemen veroveren de markt en worden steeds rendabeler. Een veel gehoord nadeel is de te vrezen geluidsoverlast van het element buiten de woning. In de praktijk blijkt dat probleem prima te voorkomen door correcte plaatsing op een juiste locatie, of door het installeren van een suskast.

Martin legt uit dat de basistechniek van de warmtepomp al heel lang bestaat en dat die niet veel meer zal veranderen. Neemt niet weg dat er in de sector nog wel degelijk ontwikkelingen gaande zijn. Zo zijn de hybride toepassingen sterk in ontwikkeling en zijn hogetemperatuursystemen in opkomst. Ook wordt er gezocht naar koudemiddelen die nog beter presteren dan de huidige.

Tips en hints

Belangrijke adviezen uit het verhaal van Martin:

  • Ga in zee met een erkende en betrouwbare installateur.
  • Als je een systeem kiest, bekijk het dan altijd eerst in de praktijk.
  • Vergeet niet om onderhoud en service goed vast te leggen. Voorkom zo problemen, want bij storing is onmiddellijke reparatie een probleem.
  • Een website met goede informatie – onder meer over de kosten van de verschillende systemen – is www.warmtepomp-info.nl

Tijdens Martins presentatie en de interactie met het publiek wordt heel duidelijk dat een warmtepomp niet simpelweg een elektrische variant is van de HR cv-ketel. Het is een zeer duurzame oplossing, maar een die van de gebruiker wel meer kennis vergt én de bereidheid om zich goed in de handleiding te verdiepen.

Aan het eind van de bijeenkomst is in elk geval duidelijk dat er voor de energiecoaches nog een vervolgtraject komt. Ze gaan zich verder in de materie verdiepen, zodat ze in hun gesprekken met burgers ook gedegen informatie kunnen geven over warmtepompen.