Informatieavonden ‘Gasloze huizen’ druk bezocht

Datum: 
09/11/2018

De twee informatieavonden ‘Op weg naar gasloze huizen’ hebben veel geïnteresseerden getrokken en voorzagen duidelijk in een behoefte. Op de bijeenkomst in het gemeentehuis van Lochem op 4 oktober kwamen ruim 100 belangstellenden af. In Gorssel werden er op 31 oktober zo’n 70 bezoekers geteld. LochemEnergie had vijf gastsprekers uitgenodigd, die vanuit hun eigen deskundigheid elk een korte presentatie verzorgden. Tal van zaken kwamen aan bod, zoals praktische haalbaarheid, technische oplossingen en financiële regelingen. Na een korte pauze kregen de bezoekers gelegenheid gerichte vragen te stellen aan de specialisten en met ze in gesprek te gaan, wat resulteerde in geanimeerde en verhelderende tafelgesprekken.

LochemEnergie organiseerde de bijeenkomsten in samenwerking met Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek en de gemeente Lochem. Omdat er inmiddels grote behoefte bestaat aan praktische informatie over het thema aardgasvrije woningen. De avonden gingen van start met een update van Derk Reijnen over de stand van zaken bij de energiecoaches in de gemeente Lochem. Daarna kregen de vijf deskundigen het woord. Hieronder een kort verslag van de avond in Lochem.

  1. Eerste spreker was Reinier Schneider van Green Home. Deze onafhankelijke organisatie geeft woningeigenaren hulp en advies om hun huis te verduurzamen. Reinier schetste een aanpak in 4 fasen: Eerst het huis isoleren, vervolgens zorgen voor goede ventilatie, daarna overschakelen op zonne-energie en als sluitstuk de stap naar gasloos. Geen eenvoudig traject dat onvermijdelijk om investeringen vraagt. Maar uiteindelijk levert het de huiseigenaar niet alleen een duurzaam huis op, maar ook een aanzienlijke waardevermeerdering van de woning.
  2. Justin Pagden van AGEM, de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij putte uit zijn persoonlijke ervaring. Hij deed in woord en beeld verslag over hoe hij zijn eigen huis (gebouwd in1908) stap voor stap verduurzaamde en uiteindelijk aardgasvrij maakte.
  3. De derde spreker was Ralf Bosch van ENGIE, een services- en energiebedrijf gericht op duurzame verandering. Hij vertelde een boeiend verhaal over een experiment met huisaccu’s in een woonbuurt. De overgang naar gasloos zal in de toekomst namelijk een grote belasting opleveren van het elektriciteitsnetwerk. De proef was bedoeld om met behulp van slimme software de ergste pieken in het elektriciteitsgebruik terug te dringen. Het experiment bleek succesvol: het aantal problematische overschrijdingen werd met 70% gereduceerd.
  4. Carmen Hunger sprak namens WOAB Woningabonnement. Deze organisatie heeft als doel duurzaamheid voor iedereen toegankelijk te maken. WOAB geeft advies, maar zorgt ook voor de uitvoering van de verduurzaming en het regelen van de financiering. Voor een vast bedrag per maand neemt WOAB het hele traject voor zijn rekening en heeft de deelnemer er geen omkijken naar.
  5. Bertil Nijenbanning van de Rabobank schetste de verschillende manieren om duurzaamheidsmaatregelen te financieren. Dat bleek een heel scala aan mogelijkheden, variërend van subsidies en het inzetten van spaargeld tot een groendepot of een hypotheek nemen op de woningwaarde.

Presentaties op ledenpagina van lochemenergie.net

Een van de voordelen van een lidmaatschap van LochemEnergie zijn de gratis informatieavonden over actuele duurzaamheidsonderwerpen. Op de ledenpagina van LochemEnergie worden de presentaties ter beschikking gesteld. Nog geen lid? Lees er meer over >>>