Hoe duurzaam is verwarmen met een houtkachel?

Datum: 
20/12/2017

Naast de gezelligheid van een mooie houtkachel tijdens donkere dagen, kunnen deze ook voor overlast zorgen door rook en verbrandingsgassen. Voor mensen die hier gevoelig voor zijn, bijvoorbeeld door astma, kunnen de klachten hierdoor verergeren. Reden waarom in 2022 de zgn. EcoDesign-regeling voor houtkachels van kracht wordt in Europa. Deze regeling stelt strenge eisen aan kwaliteit en de emissie van een kachel. Nu de Nederlandse overheid stimuleert dat huizen en bedrijven niet langer verwarmd worden met gas, maar met hernieuwbare bronnen, zou een kwalitatief goede houtkachel een optie kunnen zijn.

Dit alles was voor de in Joppe woonachtige Maarten Kraanen reden om aan de slag te gaan met het ontwerpen van een duurzame houtkachel. Onlangs bereikte hij zijn doel. De resultaten van zijn kachel, die de merknaam VUURS kreeg, zijn nog veel malen beter dan de toekomstige EcoDesign-regeling!

Traditionele kachel vs VUURS-kachel               

Duurzaamheid

De meesten van ons (ook de redactie niet) zullen geen idee hebben hoe groot de uitstoot van hun houtkachel is. De redactie nam de proef op de som en liet de uitstoot meten tijdens een stooksessie in een traditionele kachel van een goed, betrouwbaar merk. In de tabel hieronder ziet u de resultaten. Ook is te zien hoe deze zich verhouden tot de EcoDesign-regeling en de resultaten van de VUURS-kachel.

 

 

ECO designnorm 2022

Traditionele stalen houtkachel

Nieuwe Vuurs-kachel *

Gemiddelde uitstoot CO in volume-procent

0,12%

0,20%

0,02%   

Rendement

75%

50-70%

90-93%

Soort warmte

 

convectie-warmte

stralings-warmte

Fijnstof

40 mg/m3

> 40 mg/m3

20 mg/m3

* De resultaten van de VUURS-kachel zijn gemeten door SGS in Arnhem, de officiële instantie die de kachels in Nederland certificeert.

NB Voor alle kachels geldt dat de resultaten afhangen van de droogtegraad van het stookhout! Bij het testen van onze eigen kachel en die van Maarten werd stookhout gebruikt met het ideale vochtpercentage van 17% (zie vorige nieuwsbrief).

Convectiewarmte vs stralingswarmte

De tabel laat zien dat de kachel van VUURS enorm duurzaam is. Maar dat is niet het enige voordeel. Door zijn bouw geeft de VUURS-kachel een aangename stralingswarmte af. Dit in tegenstelling tot gewone kachels, die convectiewarmte afgeven. Met andere woorden: de VUURS-kachel geeft lange tijd zijn warmte af aan de omgeving ter hoogte van de kachel zelf. Tijdens het stoken kun je de kachel zelfs aanraken. Bij een traditionele kachel laat je dat wel uit je hoofd. Bovendien stijgt bij de gewone houtkachel de warmte omhoog, naar het plafond.

Tweetrapsverbranding

Waarom de resultaten van de VUURS-kachel zoveel beter zijn? Deze kachel heeft een zgn. tweetrapsverbranding. De eerste trap bestaat uit de stookkamer, waarin het hout wordt verbrandt. Ditzelfde gebeurt in een traditionele kachel. De hete lucht die ontstaat (zo’n 400 graden), wordt in de VUURS-kachel ‘vanzelf’ (dankzij het speciale ontwerp) naar het erachter gelegen gedeelte gezogen. In deze tweede trap begint de hete lucht te wervelen en loopt de temperatuur op naar maar liefst 1200 graden. Hierdoor worden de aangezogen ‘rest’stoffen van het verbrande hout vele malen beter verbrandt. Met nog een voordeel: het rookkanaal blijft veel langer schoon. En de buren ruiken de kachel niet meer.

Behuizing van beton

De stralingswarmte dankt de VUURS-kachel aan zijn omhulsel, gemaakt van speciaal beton dat de warmte lange tijd vasthoudt. Hierdoor verwarmt 4 kilo hout (dat na circa 3 kwartier is opgebrandt) een ruimte met een oppervlak van 45 m2 6 tot 9 uur lang. Dit hangt natuurlijk wel af van de mate van isolatie van de woning. Voor een goed geïsoleerde woning betekent het dus dat je slechts één ‘portie’ hout hoeft te verbranden om er van ’s middags twee uur tot ’s avonds 11 uur heerlijk warm bij te zitten.