Gasvrij wonen: het voorbeeld van Sjoerd Kleisterlee

Datum: 
07/06/2018

Een enthousiaste mail van Sjoerd Kleisterlee kwam binnen bij LochemEnergie: hij bouwde onlangs een huis dat helemaal gasvrij is. Hij wil graag met ons delen hoe hij dit voor elkaar kreeg: "De basis van alles is een goede isolatie". De redactie zocht hem op in de Pillinkstraat in Lochem, waar hij met zijn vrouw en zoon sinds Pasen van dit jaar woont. Hij is druk met de voortuin als ik kom. Hij laat meteen zijn schep vallen en we stappen direct de berging in waar het verhaal begint.

Het gezin Kleisterlee (de 2 mannen links en de vrouw rechts) voor hun nieuwe woning, nog druk aan het werk

Volop techniek in de berging

In de berging is heel wat te zien: 1. Een omvormer voor de 18 zonnepanelen die op het platte dak van de berging en slaapkamer liggen. 2. Een ventilatiesysteem. 3. Het binnendeel van de warmtepomp, die bij de zonnepanelen op het platte dak staat. Via dit deel wordt warmte afgegeven aan het water voor 5. de vloerverwarming. En er wordt warmte afgegeven aan het water dat stilstaat in nr 6: een grote ketel van 400 l. Water dat door een spiraal in die ketel stroomt, wordt op die manier opgewarmd. Met dit water wast/doucht het gezin zich.

De techniek in de berging en op het platte dak. De kleine foto laat de lussen van de vloerverwarming zien

Isolatie en ventilatie

Sjoerd vertelt dat de basis van alles is: een goede isolatie. Zijn dakisolatie heeft een rc-waarde van 6, het hoogst haalbare. Voor de muren is dit 5 en voor de vloer 4. Omdat het huis zo goed geïsoleerd is, is een ventilatiesysteem nodig. Dit systeem werkt automatisch en reageert op een CO2-meter. Op de vraag of hij ook een warmte-terugwin-installatie heeft, antwoordt Sjoerd: “Die investering verdien ik bij lange na niet terug, dus dat heb ik niet gedaan.”

Vloerverwarming met diverse thermostaten

Alleen beneden heeft het huis (vloer)verwarming. Volgens de buurman, die al een aantal jaar in hetzelfde type huis woont, is dat ook helemaal niet nodig: de huizen zijn zeer goed geïsoleerd en er trekt voldoende warmte naar boven. Sjoerd vertelt dat de vloerverwarming verschillende lussen heeft, elk met een eigen thermostaat: voor de badkamer, de slaapkamer beneden, de woonkamer en de berging. Zo kan hij elke ruimte apart verwarmen én koelen, want dat laatste doet een warmtepomp ook. De slaapkamer die hij nooit verwarmt, is op dit moment wel heerlijk koel.

Installateur met hart voor verduurzaming

Sjoerd vertelt dat de aannemer hem verplichtte om met installateur Pierik uit Meddo in zee te gaan. Van tevoren had Sjoerd al op internet gespeurd naar ideeën voor het verduurzamen van zijn huis. “Ik had de wildste ideeën.” Vader en zoon Pierik dachten en onderzochten net zo hard met hem mee en kwamen met goed onderbouwde argumenten voor keuzes en adviezen. Sjoerd is bijzonder tevreden over de samenwerking.

Besparing

Sjoerd verwacht dat hij zijn investering van in totaal zo’n € 12.000 in 7 à 8 jaar heeft terugverdiend. Hij ‘verdient’ op dit moment (het is warm buiten) ca. € 10/maand. In de winter zal hij met zijn panelen onvoldoende stroom voor de warmtepomp kunnen opwekken. Dan zal hij stroom van het net moeten afnemen. Hij verwacht op jaarbasis € 40 tot € 50 aan elektriciteit kwijt te zijn. Maar pas volgend jaar weet hij het zeker.

Goed nieuws

Sjoerd is gevraagd als energiecoach. En ja, hij wil de opleiding graag volgen. Dus over een aantal maanden heeft LochemEnergie er een energiecoach bij, mét ervaring met gasvrij wonen.