Ervaringen van een energiecoach

Datum: 
12/09/2016
Categorie: 

Dit jaar bood de gemeente Lochem een groep vrijwilligers een vierdaagse opleiding tot energiecoach aan. Huib Holsteijn, een enthousiaste deelnemer en een van de aanspreekpunten van de groep, vertelt over de eerste maanden.

"De eerste ervaringen zijn positief. Alle gesprekken vonden in een prettige en informele sfeer plaats. Bewoners stellen dit op prijs én zijn natuurlijk blij met de kostenbesparing."

"Tot nu toe werden er besparingen van € 125 tot € 475 per huishouden per jaar gerealiseerd!"

De cursus

Tien enthousiaste mannen startten met de cursus ‘Energiecoach’. Onze achtergronden verschilden, maar zeker één ding hadden we gemeen: we hebben het hart op de juiste plaats als het gaat om duurzaamheid en energiebesparing. In 4 dagen leerden we zaken als het lezen en interpreteren van een energienota, de kosten en belasting van energie, energiebesparende maatregelen, etc.

Doel van de opleiding is huishoudens in de gemeente Lochem op een eenvoudige manier te kunnen adviseren over energiebesparende zaken zonder dat daar grote investeringen voor nodig zijn. Vaak vraagt het wel om kleine investeringen, zoals het vervangen van een lamp of geringe isolatiemaatregelen. 

De praktijk

Na de opleiding spraken we in april af hoe we te werk zullen gaan: huishoudens uit de gemeente kunnen via het energieloket een afspraak met een energiecoach maken. De meeste mensen vinden het prettig om dit bij hun thuis te doen, maar een afspraak kan ook plaatsvinden op ’t Stadshuus in stad Lochem.

Een gesprek duurt ongeveer een uur en is gratis. In dat uur worden aan de hand van een vragenlijst alle punten en ruimtes van de woning doorgenomen. Het gaat dan om verlichting, glas, verwarming etc. Aan het einde van het gesprek volgt een bespaaradvies zonder dat er veel geïnvesteerd hoeft te worden. Gaat de vraag verder, bijvoorbeeld over zonnepanelen of vloerisolatie, dan kan worden doorverwezen naar een meer gespecialiseerde adviseur.

Tot nu toe werden er besparingen van € 125 tot € 475 per huishouden per jaar gerealiseerd! Daarnaast is er natuurlijk direct het milieuvoordeel, met andere woorden: minder uitstoot van schadelijke gassen.

Zonnepanelen op huurhuizen + energiebesparingsadvies!

Naast de adviesgesprekken zijn de energiecoaches ook actief bij de wijkacties ‘Zon op Huur’ van LochemEnergie in samenwerking met woningcoöperatie IJsseldal Wonen en Viverion.

Inmiddels zijn in de gemeente Lochem al bij ruim 50 huurders van IJsseldal Wonen zonnepanelen geplaatst. Op de meeste woningen komen 6, 8 of 10 panelen, al naar gelang de maat van het dak en het jaarlijkse stroomverbruik. De bewoners zijn zonder uitzondering enthousiast: de aanleg veroorzaakt nauwelijks overlast en vanaf het begin hebben ze financieel voordeel. Bovendien profiteren ze van de eenmalige bonus van € 100 die IJsseldal Wonen als extra stimulans geeft aan deelnemers. (Dit aanbod geldt nog steeds!)

De energiecoaches zijn bij de wijkacties aanwezig om de huurders ook de mogelijkheid te bieden hun energieverbruik omlaag te brengen en daarmee nog meer geld te besparen. Een duidelijk voorbeeld van win-win en nog eens win!