Enthousiasme in Almen over watercertificaten

Datum: 
07/03/2019

De realisatie van de waterkrachtturbine bij Eefde door LochemEnergie mag in Almen op flinke steun rekenen. Na de informatieavond op 22 januari in Ons Huis hebben 14 inwoners zich voor 68 watercertificaten ingeschreven. In totaal zijn er nu in Almen 200 certificaten verkocht. Heb je ook interesse? Je kunt nog steeds meedoen. Van de in totaal 1212 certificaten zijn er nog een kleine 200 beschikbaar! Informatie over hoe een en ander precies werkt vind je op www.eefdewaterkracht.nl/watercertificaten.

Hierna een verslag van de bijeenkomst op 22 januari.

Mooie bijdrage aan verduurzaming

De zaal in Ons Huis was goed gevuld. De avond werd geleid door David van Lynden, vrijwilliger bij LochemEnergie en sinds 2001 woonachtig in Almen. Het team van coöperatie EefdeWaterkracht proefde belangstelling en enthousiasme. Het is duidelijk dat duurzaamheid leeft in Almen.

Na de introductie door David volgde een filmpje over de plannen voor de waterturbine naast het sluizencomplex in Eefde. Henk Stormink, voorzitter van EefdeWaterkracht, gaf hier verdere uitleg bij. Daaruit werd duidelijk dat watercertificaten een prima alternatief zijn voor zonnepanelen. Gretig naar nog meer informatie, kwamen er uit de zaal al snel vragen, zoals: wat zijn de risico’s van een investering in certificaten en zijn die goed afgedekt?

De antwoorden hierop kwamen tijdens de toelichting door Hans Geerlink, penningmeester van EefdeWaterkracht. Zijn uitleg stemde tot tevredenheid: de werkgroep heeft reële en voorzichtige inschattingen gemaakt en de risico’s afgedekt.

David sloot de avond af en verwoordde het mooi. “Zie watercertificaten niet als een belegging maar als een prachtige bijdrage aan verduurzaming. Je verliest er geen geld mee, misschien verdien je er zelfs iets aan.”

Mede dankzij de goede inschrijving van Almenaren op de watercertificaten is realisatie van de turbine weer een stap dichterbij gekomen.