Energie besparen: professioneel advies voor úw woning

Datum: 
18/02/2016
Categorie: 

U wilt in uw huis op energie bezuinigen. Er zijn legio manieren om dat te doen; het internet staat er vol mee. Maar u wilt misschien liever weten wat er specifiek in úw huis te verbeteren is. Hiervoor kunt u de hulp inroepen van een professional, een energieadviseur. Deze energieadviseur komt dan uw woning inspecteren, voor een energiescan of een schriftelijk maatwerkadvies. Lees verder over het verschil tussen deze twee opties, en het bijbehorende prijskaartje.

Energiescan

Een energiescan kunt u aanvragen bij Opgewekt Lochem. In dat geval komt Bernie Visser of Martijn Haitink uw huis inspecteren. Ongeveer 1,5 uur lopen zij door uw huis en kijken daarbij naar de zgn. ‘schil’ van de woning. Hieronder vallen de spouwmuur, het dak, de vloer en het glas. Verder kijken ze naar de manier waarop uw woning wordt verwarmd en geventileerd. Ook worden zaken als verlichting en huishoudelijke apparatuur meegenomen. Tijdens hun ronde door het huis vertellen ze u wat u kunt doen om energie te besparen. Zij schrijven hierover geen rapport.

 

Maatwerkadvies

Maatwerkadvies gaat verder dan een energiescan. Ook hierbij wordt gekeken naar de schil van de woning (glas, spouw, dak en vloer), maar nu wordt exact uitgerekend wat de isolatie ervan gaat kosten en wat het u aan besparing zal opleveren. (Hierdoor wordt dus ook de terugverdientijd duidelijk.) Hetzelfde geldt voor het beoordelen van de verwarming en ventilatie van uw huis; wat zou een verandering kosten en wat levert het op? Alle bevindingen worden vastgelegd in een schriftelijk rapport. De kosten hiervan variëren van € 250 tot € 350, afhankelijk van de grootte en bijzonderheden (denk aan uitbouwtjes e.d.) van uw woning.

Geld voor energiescan terug

Bij beide soorten advies staat het u vrij om de adviezen al of niet op te volgen. Mocht u besluiten om energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren door een (of meer) van de bedrijven die zijn aangesloten bij Opgewekt Lochem, dan kunt u de kosten van de energiescan terugverdienen – in de vorm van een jaar gratis lidmaatschap van LochemEnergie plus een korting van € 74,50 op de aanneemsom.