Elektrip reist mee met Kinderboekenweek

Datum: 
06/09/2019

Reis mee! Allemaal instappen…! Met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of een ruimteschip. 'Reis mee' is het thema van de Kinderboekenweek, dit jaar van 2 tot 13 oktober. Een buitenkansje voor Elektrip van LochemEnergie om kinderen kennis te laten maken met de elektrische auto. Op 27, 30 september en 1 oktober reist Elektrip daarom met een elektrische auto naar de schoolpleinen van 17 basisscholen in de gemeente Lochem. Daar parkeren zij hun auto op het schoolplein, naast een auto (van een leerkracht) die op benzine of diesel rijdt. De chauffeurs en hun bijrijders zullen de leerlingen van groep 5 en 6 alles vertellen over elektrisch rijden. En ze laten zien hoe een elektrische auto werkt.

Waarom is elektrisch rijden duurzaam en beter voor het milieu dan benzine of diesel? Waarom maakt een elektrische auto geen lawaai en een benzine- of dieselauto wel? Hoe kom je aan elektriciteit en waar staan laadpalen?

Daarnaast is er een ontwerpwedstrijd. De kinderen worden uitgedaagd om een ontwerp te maken van een vervoermiddel dat nog niet bestaat. Een vervoermiddel dat ook nog eens gebruik maakt van duurzaam opgewekte energie en gemaakt is van duurzame materialen. Op de ontwerp-poster moet ook in korte tekstblokjes worden aangegeven hoe het vervoermiddel werkt en waarom het duurzaam is. De resultaten worden tentoongesteld in de bibliotheken in Lochem en Gorssel. De ontwerpen worden beoordeeld door een jury die bestaat uit Tonnie Tekelenburg (LE), Michiel Wopereis (SWL), Lucienne Veldhuis (Bibliotheek) en Mirjam Koldeweij (voorzitter). De uitslag wordt op 7 oktober bekend gemaakt. De prijs voor de drie winnaars bestaat uit een workshop ‘Ontwerpen’ o.l.v. Mirjam Koldeweij.