Electric Experience: een dag vol informatie over elektrisch rijden

Datum: 
20/02/2018
Categorie: 

Op 20 januari jl. vond in Zutphen de Electric Experience plaats. Het was een groot succes. Organisator emovia verwachtte 150 bezoekers. Uiteindelijk kwamen er ruim 550! De bezoekers waren met name afkomstig uit de regio, maar er waren ook mensen uit o.a. Rotterdam, Den Helder, Drachten en Venlo. Conclusie: er is behoefte aan informatie over elektrisch rijden. Het werd bovendien op prijs gesteld dat alle merken en modellen elektrische auto’s op één plek stonden, zodat deze goed met elkaar vergeleken konden worden. Nog een groot voordeel was dat de bezoekers zelf in al deze auto’s konden rijden.

Burgemeester van Zutphen, Annemieke Vermeulen, opende de Electric Experience door de eerste elektrische deelauto van ZutphenEnergie officieel in gebruik te nemen. Met deze auto werd vervolgens de eerste proefrit gemaakt

Geen zin om te lezen? Bekijk dan dit filmpje.

Wie is emovia?

Emovia is een initiatief van de stichting Oost-Nederland Elektrisch. LochemEnergie is partner van deze stichting, die als doel heeft de overstap naar elektrisch rijden te vergemakkelijken, om zo deze transitie te versnellen. Waarom? Omdat de stichting de CO2-emissie langs deze weg wil helpen verminderen. De stichting richt zich niet alleen op het bedrijfsleven en overheden. Ze wendt zich ook tot particulieren, omdat voor hen elektrisch rijden inmiddels ook haalbaar is geworden.

Electric Experience

Rondom de Zutphensche Broodfabriek waren op 20 januari dertig verschillende 100% elektrische voertuigen opgesteld. Eén elektrische scooter en één elektrische motor. De overige 28 voertuigen waren vooral auto’s, maar er waren ook een aantal lichte bedrijfswagens. De voertuigen waarmee proefritten konden worden gemaakt reden die dag af en aan. Degenen die nog nooit elektrisch hadden gereden, waren aangenaam verrast. In de media verschenen hierover enthousiaste verslagen, bijvoorbeeld bij Omroep Gelderland (6e minuut van de uitzending) en in Contact. In de Zutphensche Broodfabriek kon men aan experts vragen stellen over elektrisch rijden (over o.a. laadpalen, modellen, auto delen). Ook van deze mogelijkheid maakten bezoekers gretig gebruik.

Het was gezellig druk in de Broodfabriek, waar bezoekers af en aan liepen
 

Resultaten

In de Renault Zoe en de BMW i3 werden veruit de meeste proefritten gemaakt. Voor de smart was er weinig belangstelling vanwege de beperkte actieradius. Zoals gezegd richtte emovia zich bij haar publiciteitscampagne vooral op het algemene publiek. Toch was er ook veel belangstelling voor de lichte bedrijfswagen; een dealer besloot zelfs om met zijn demo-model proefritten te gaan maken.

Er is één auto (Nissan Leaf) op de Electric Experience verkocht en er is een groot aantal serieuze vervolgafspraken met dealers gemaakt. Wat ook opviel was dat veel mensen in de toekomst de elektrische auto willen gaan gebruiken als opslag voor de stroom die zijzelf opwekken met de zonnepanelen op hun huis. Al met al, mede dankzij de vele vrijwilligers, dus een geslaagde dag!

Meer weten over emovia? Bezoek dan de website.

Aftermovie van de Electric Experience in de Zutphensche Broodfabriek georganiseerd door Emovia, een initiatief van Oost Nederlan