EefdeWaterkracht: groene stroom met het water in de Berkel

Datum: 
09/07/2017
Categorie: 

Tijdens de ALV op 28 juni jl. presenteerde de werkgroep Waterkracht voor het eerst haar plannen. Met het water in de Berkel wil de werkgroep op 2 plekken stroom opwekken: één in Eefde bij de stuw aan het einde van het afleidingskanaal, ook bekend als het Groene Kanaal, en een tweede in Lochem bij de stuw in de buurt van het gemeentehuis. Allereerst richt de werkgroep zich op Eefde.
De Almense Herman Minkjan bood vrijwillig aan om zich als eerste in te schrijven voor maar liefst 5 Watercertificaten. Op het beeldscherm voor in de zaal was te zien hoe het handige computerprogramma op de website van EefdeWaterkracht direct laat zien hoeveel geld Minkjan in 15 jaar terug kan verwachten.

Naast het sluizencomplex in Eefde bevindt zich de stuw. Een fiets- en wandelpaadje voert eroverheen.

 

Plan voor Eefde

Naast het sluizencomplex in Eefde valt het Berkelwater via 2 stuwen 3,5 m naar beneden. Achter één van deze stuwen is een turbine gepland waarmee voor ca. 100 huishoudens stroom kan worden opgewekt. De werkgroep vindt het belangrijk dat de turbine visvriendelijk is en kiest daarom vooralsnog voor een turbine die langzaam draait. De turbine zou dan in een verlengde betonnen bak achter de stuw worden geplaatst. Dit heeft als voordeel dat bij hoogwater het overtollige water ook via de randen van de bak kan wegstromen.

 

Kosten van het project

Momenteel zijn drie producenten van waterkrachtcentrales benaderd om een offerte uit te brengen voor een centrale die specifiek voor deze locatie geschikt is. De werkgroep heeft daar zelf ideeën voor aangereikt, maar ook eisen, voorwaarden, etc. Zodra de offertes zijn ontvangen, bestudeerd en vergeleken, zal er een keuze worden gemaakt. Dan pas zijn de definitieve kosten duidelijk.

Financiering via de postcoderoosregeling

De bouw van de turbine wordt geschat op een half miljoen. Dit geld wil de werkgroep bij elkaar krijgen met behulp van de postcoderegeling. Deze overheidsregeling maakt het voor mensen in de postcodegebieden 7211, 7213, 7215, 7217 en 7218 mogelijk om Watercertificaten van € 330 per stuk te kopen. Deze investering krijgen deelnemers terug door het terugontvangen van (een deel van) de energiebelasting die zij elk jaar aan de fiscus betalen. Na 15 jaar zal de totale belastingteruggave ongeveer € 450 bedragen. Behalve op bewoners zal ook een beroep worden gedaan op de provincie: als er voldoende particulieren investeren in het initiatief, kan EefdeWaterkracht € 100.000 subsidie krijgen.

Folder en website

De werkgroep heeft inmiddels een mooie folder gemaakt voor een eerste kennismaking met EefdeWaterkracht. Voor degenen die meer willen weten is er de website www.eefdewaterkracht.nl. Bezoekers kunnen hun belangstelling laten blijken door mee te doen aan de voorinschrijving. Die voorinschrijving gebeurt met behulp van een handig programmaatje, dat berekent met hoeveel Watercertificaten een deelnemer zijn volledige energiebelasting terug kan krijgen (dit hangt af van het energieverbruik per huishouden).

Herman Minkjan schrijft zich als eerste in voor Watercertificaten. Op het scherm kijkt iedereen mee naar het handige hulpprogramma voor de berekening van de bijbehorende belastingteruggave

Uw hulp wordt gevraagd

De werkgroep Waterkracht is op zoek naar vrijwilligers uit Eefde, Gorssel, Almen, Joppe en Harfsen, die het komende najaar willen meehelpen aan (het bedenken van) een publiciteitscampagne voor EefdeWaterkracht. Het zal gaan om een periode van circa 3 maanden. U kunt zich opgeven via EefdeWaterkracht.

Uiteraard helpt u ook door zelf te investeren in het project. Schrijf u alvast in voor de Watercertificaten. Voorlopig betaalt u nog niets en zit u nergens aan vast, maar de werkgroep krijgt wel een idee hoeveel belangstelling er is.

NB Zodra LochemWaterkracht van start gaat, hoort u dat direct. Dan wordt ook bekend gemaakt welke postcodegebieden hieraan mogen meedoen.