De warmtepomp, er valt veel uit te zoeken

Datum: 
12/04/2018

De komende tijd zullen we regelmatig aandacht schenken aan de warmtepomp. De meningen omtrent deze wijze van verwarming van een woning zijn nogal verdeeld. We willen dan ook meerdere visies onder uw aandacht brengen. Hieronder een korte introductie van de warmtepomp door Huib Holsteijn, energiecoach bij LochemEnergie. 

De warmtepomp is sinds kort veel in het nieuws. De energiecoaches van LochemEnergie krijgen er veel vragen over. Vanwege de complexiteit van de warmtepomp en zijn specificaties is het nodig dat u zich goed oriënteert, voordat u er een aanschaft. Kijk bijvoorbeeld eerst eens of uw huis geschikt is voor een warmtepomp. De pagina "Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp?" van Greenhome helpt daarbij.

De warmtepomp

Een paar feiten op een rij. De warmtepomp:

  • werkt vooral goed bij zeer goed geïsoleerde woningen, liefst met vloerverwarming (lagetemperatuur-verwarming); 
  • gebruikt uitsluitend elektriciteit, maar zal daarom wel voor een (veel) hogere stroomrekening gaan zorgen;
  • kent verschillende bronnen van warmte, zoals de tekening met de vijf huisjes laat zien. Check of de technische mogelijkheden die wat u betreft wenselijk zijn, zijn toegestaan door de gemeente, het waterschap etc.;
  • sommige systemen kunnen ook koelen;
  • is een stuk minder efficiënt bij lage temperaturen (vooral het systeem met luchtkoeling, deze versie kan bovendien geluidsoverlast geven);
  • er is ook een hybride uitvoering die gebruik maakt van aardgas zodra dat nodig is. 

Verschillende warmtepomp-systemen op een rij

 

Inhaalslag

De warmtepomp is in Nederland relatief nieuw. Dankzij het aardgas, dat overvloedig voorhanden was in Nederland, moeten niet alleen installateurs maar ook consumenten een inhaalslag maken wat betreft de kennis van de warmtepomp. 

TIP: Hoe weet u of uw huis voldoende is geïsoleerd voor een warmtepomp?
Is het huis in de laatste 15 jaar gebouwd dan zit u (over het algemeen) goed.  Maar probeer ook het volgende: zet de watertemperatuur van de CV ketel op 50°C en kijk of u het huis voldoende warm krijgt. 50°C is namelijk de temperatuur waarmee de warmtepomp werkt.