Administratieve organisatie: van servet naar tafellaken!?

Datum: 
18/10/2017

Tijdens de ALV gaf een van onze leden aan het een goed idee te vinden om met enige regelmaat te horen wat er achter de schermen zoal speelt bij LochemEnergie. De redactie heeft aan de bestuursleden gevraagd of zij gehoor willen geven aan dit verzoek. In onze nieuwsbrieven doet telkens een bestuurder verslag van een onderwerp waarbij hij of zij betrokken is of waarover hij of zij graag iets kwijt wil. 

Hans Geerlink, penningmeester van LochemEnergie, neemt het stokje over van voorzitter Nico Groen.

LochemEnergie heeft ruim 800 leden, waarvan bijna 200 leden energie krijgen via onze huisleverancier Greenchoice. We hebben al zo’n € 800.000 in diverse projecten geïnvesteerd, voor in totaal zo ongeveer 300 leden. Dat is best veel en daar zijn we heel blij mee. U kunt zich waarschijnlijk voorstellen dat dit gepaard gaat met veel administratieve werkzaamheden. Daar zit dan ook veel inzet van mensen in. Maar om een echte administratieve organisatie op te kunnen bouwen, zouden we als LochemEnergie eigenlijk twee keer zo groot moeten worden. Wat dat betreft bivakkeren we nog tussen servet en tafellaken.

Wat moet er administratief allemaal gebeuren?
LochemEnergie heeft sinds de oprichting in 2011 al diverse projecten tot stand gebracht: drie zonparken van 130 – 372 zonnepanelen bij Wila, Safan en Aalsvoort, twee daken van scholen belegd met zonnepanelen (Vuller School en Barchschole), zonnecollectoren bij het zwembad in Almen, zonnepanelen op circa 85 huurwoningen van woningcorporaties IJsseldal Wonen en Viverion, en Elektrip: een project met elektrische deelauto’s. Nieuwe projecten zijn onderhanden: het waterkrachtproject in Eefde en enkele zonparken van 200 panelen.

Al die projecten moeten uitgedacht en georganiseerd worden. Er worden contracten gesloten, opdrachten verleend, alles moet bewaakt worden. En er zijn uiteraard deelnemers voor nodig: de leden van LochemEnergie! Zij krijgen uitleg, tekenen een deelname-overeenkomst, ze doen soms mee in de financiering, betalen vaak een maandelijkse bijdrage, krijgen jaarlijks een afrekening. De opgewekte stroom moet per project aan Greenchoice worden verkocht, wat natuurlijk ook goed bemeten en vastgelegd moet worden. Sterker nog: van elk project moeten we de goede werking bewaken. Ook de deelauto’s vragen een heel geregel en administratieve afwikkeling. Kortom: er is veel te doen!

Hoe werkt het administratief op dit moment?
We hebben sinds bijna twee jaar een vaste locatie in het Stadshuus, Markt 3 in Lochem. Op dinsdag en woensdag zijn daar de administratieve krachten van LochemEnergie te vinden. Tot 1 september 2017 was Joska Groen voor twee dagen in de week bij ons in dienst, tegenwoordig doet Kari Stormink dat werk. Inge bedient onze telefoon en verricht daarnaast heel veel uitzoekwerk. Loet Otto assisteert met de administratie van Elektrip, ons deelauto-project. Met ingang van oktober 2017 is Heimerik Lukkien via een werkervaringsplaats van het UWV bij ons geplaatst. Heimerik heeft een boekhoudkundige achtergrond en gaat ons daarom helpen om de boekhouding te verbeteren.

Administratie financieel ondersteund
Het zou natuurlijk fijn zijn als de inzet van mensen ook financieel beloond kan worden. Dat lukt voor een deel dankzij de EFRO-subsidie, die binnengehaald is in samenwerking met andere Gelderse energiecoöperaties met het project Robuust & Co. In dat project leren we ook van elkaar bij het opzetten van een ‘robuustere’ basisorganisatie. Zo hopen we als administratief team weer een stap vooruit te zetten: op weg naar het tafellaken!

Hans Geerlink, penningmeester